Bir Newroz klasiği: Yasaklar, gözaltılar...

Bir Newroz klasiği: Yasaklar, gözaltılar...

Birçok kentte izinli olarak kutlanan Newroz Bayramı'nda geleneksel hale gelen bazı uygulamalar bu yılki Newroz''da da yaşandı. Ankara’daki kutlamalarda valilik Newroz ateşini yasakladı. Birçok kentte olaylar ve gözaltılar yaşandı.

A+A-

İşte kent kent yaşananlar;

İstanbul’da müdahale, Adana’da gözaltı

İstanbul’da Bakırköy Meydanı’nda gerçekleşen ve binlerce insanın katıldığı Newroz’da 22 kişi gözaltına alındı. Ayrıca İstanbul’da Newroz sonrasında polis dağılan kalabalığa müdahalede bulundu. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Adana’da da çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına alan polis, sarı, kırmızı, yeşil flamaları da yaktı. Flamaları toplayan bir polis, “Bu ne lan. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?” sözlerinin ardından küfürler ederken, bir gencin küfürlere karşı çıkması üzerine, polis darp ederek genci gözaltına aldı. Antep’te de polis ve halk arasında tartışma yaşandı.

Ankara'da newroz ateşi yasaklandı

Ankara'da HDP öncülüğünde düzenlenen Newroz kutlaması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. İki farklı bölgeden giriş yapılan alana sokulan pankartlar polis tarafından tek tek kontrol edildi.

Siirt'te kutlamalara katılanların kimlikleri çekildi

Siirt'te, HDP İl Başkanlığı'nın Eruh yolu üzerindeki Newroz alanında yaptığı kutlamaya katılmak isteyenler, polis tarafından kimliklerinin fotoğrafı çekildikten sonra alana alındı.

Yüksekova’da gerginlik

Yüksekova'da kutlama sonrası gençler yürüyüşe geçti. Polis, onlarca zırhlı araçla müdahale etti. Gençler ise sloganlar atarak mahalle aralarına dağıldı. Bunun üzerine polis mahalle aralarına biber gazı attı. Kısa süre yaşanan gerginlik sona erdi.

Şırnak’ta pankartlara el konuldu

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Konak Mahallesi’nde Bozalan Tesisleri’ndeki Newroz kutlamaları için binlerce kişi, alana geldi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla, Newroz’a ilişkin slogan içeren Kürtçe pankartlara el konuldu.

İzmir’de Demirtaş fotoğrafları alana alınmadı!

İzmir'de Newroz Mitingi HDP'nin çağrısı ile Gündoğdu Meydanı'nda kutlandı. İlçe meydanlarında bir araya gelen halk otobüslerle alana geldi. Sadece tek kapıdan giriş yapılabillen alana sarı, kırmızı, yeşil eşyalar ve Selahattin Demirtaş fotoğraflı atkılar alınmadı. Ayrıca 16 kişi gözaltına alındı.

Ağrı’da polis ‘Ölürem Türkiyem’ şarkısını çaldı!

Ağrı'da Newroz kutlamasının adresi Belediye Garajı alanı oldu. Newroz için hazırlanan sahneye, ‘8 Mart’tan Newroz’a alanlardayız’ pankartı asılırken, alan HDP, DBP bayraklarıyla süslendi. TOMA'lardan “Ölürüm Türkiyem” parçasını çalınması halkın tepkisine neden oldu.

Tekirdağ’da gözaltı

Newroz Tekirdağ'da HDP tarafından Ergene’nin Yeşiltepe mahallesinde kutlandı. “Tarihin çöplüğüne nasıl ki tüm diktatörleri attık şimdi de andımız olsun bu çağın diktatörünü de göndereceğiz” diyen HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, konuşması nedeniyle gözaltına alındı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.