Bir grup İranlı akademisyen ve gazeteciden Macron'a 'Jina Emini' mektubu

Bir grup İranlı akademisyen ve gazeteciden Macron'a 'Jina Emini' mektubu

.

A+A-

Bir grup İranlı akademisyen ve gazeteci ortak bir mektupta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan Doğu Kürdistanlı Jina Eminin'nin katledilmesi sonrası, İslam Cumhuriyeti'ne karşı ülke içinde ve dışında yayılan gösterilerine destek istediler.

İran İnternaional sitesinin yer verdiği haberde, Farsça ve Fransızca yayınlanan bu mektupta Macron'a hitaben: "Sayın Başkan! Bu mektubu imzalayan bizler, İran halkının bu çok hassas durumdaki protesto hareketini desteklemenizi rica ediyoruz." denildi.

Mektubu imzalayanlar, Macron'un Avrupa ve dünyadaki konumunu kullanarak "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı mücadelede İran halkını yalnız bırakmayacağını" umduğunu dile getirdi.

Hoshang Esadi, Dariush Ashuri, Jalal Akhbaadi, Saeed Pakhni, Kazem Kordavani, Alireza Manafzadeh, Ata Hodashtian ve Mohsen Yelfani bu mektubu imzalayanlar arasında.

Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden biri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri ve şu anda diğer dünya güçleriyle birlikte İslam Cumhuriyeti ile JCPOA'yı canlandırmak için müzakere ediyor.

Ayrıca bu akademisyenler ve gazeteciler, Macron'un İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında yaptığı son görüşmeyi de eleştirdiler.

Reisi'nin 1960'larda ve 1967'de binlerce siyasi tutuklunun öldürülmesindeki rolünü hatırlatarak şunları yazdılar: "Sayın Başkan! Ebrahim Raisi ile bir araya gelip konuşmak yerine İran halkının ülke şehirlerindeki dava hareketinin bastırılmasını kınasanız daha iyi olmaz mıydı?" 

Macron, Mahsa Emini'nin İran İslam Cumhuriyeti güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle ilgili henüz kişisel bir yorumda bulunmadı.

Macron'un Doğu Kürdistan ve İran halkının ayaklanması ve Mahsa Emini'nin başına gelenler konusundaki sessizliği, başta Fransa'da yaşayan İranlılar olmak üzere İranlılar arasında bir öfke dalgasına neden oldu.

Ancak Tahran, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisi ve İran Dışişleri Bakanlığı'nın haberinin yayımlanması bahanesiyle Perşembe (dün) günü Fransa'nın Tahran Büyükelçiliği maslahatgüzarını İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na çağırarark uyarıda bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.