Bingöl’de çöp tesisi hastalık saçıyor

Bingöl’de çöp tesisi hastalık saçıyor

.

A+A-

Bingöl Belediyesi’nin 4 köyün ortasına kurduğu çöp depolama tesisinin kötü koku ve hastalık yaydığını belirten köylüler, “Son iki ayda 36 çocuk hastalandı” şikayetinde bulundu.

AK Parti yönetiminde olan Bingöl Belediyesi’nin merkeze bağlı Herragor, Havsel, Kardeşler ve Qenter köylerinin ortasına 2013 yılında kurduğu Düzenli Çöp Depolama Alanı’nın (Katı Atık Bertaraf Tesisi) hastalık yaydığını söyleyen köyüler, imza kampanyası başlatarak tesisin kaldırılmasını talep ediyor. İl merkezinde bulunan Dörtyol’da imza kampanyası için stant kuran köylüler, çöp tesisinin tehlike saçtığını söyledi. Daha önce 9 yıllığına tesisi işleten ITC-KA Enerji Şirketi ile 29 yıllığına yeniden anlaşma sağlandığı belirtildi. Çöp tesisinin yerleşim yerlerine bitişik alanda olmasından kaynaklı köylüler, sık sık sağlık sorunları yaşıyor.

Çocuklar hastalandı

İmza kampanyası yürüten köylülerden Cemil Beliren, çöplük alana yakın köylerde son 2 ay içerisinde 36 çocuğun hastaneye kaldırıldığını kaydederek, “beyaz kanlı enfeksiyon” hastalığının yayıldığını savundu. Beliren, doktorların bunun sebebi olarak bölgedeki kirliliğe dikkat çektiğini vurgulayarak, “Yine çöp tesisleri bölgedeki meyve ağaçlarına, buğdaya zarar veriyor. Çünkü orası artık birçok hayvanın barınağı haline geldi” dedi.

Tesisin Kardeşler köyüne 400 metre mesafede olduğunu aktaran Beliren, Bingöl il ve ilçelerinin yanı sıra Elazığ’ın Karakoçan ve Diyarbakır’ın Lice ilçelerinin çöplerinin de buraya getirildiğini ifade etti.

Yargıya taşınacak

Tesisin 29 yıllığına tekrar ihale edilmesine değinen Beliren, şöyle devam etti: “Bu sözleşmemenin hiçbir açıklaması yok. İhalenin el altında yürütüldüğünü görüyoruz. Verilen ÇED raporu zaten fiyasko. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koyduğu şartlarda bu tesislerin 22 kilometre yerleşim yerlerinden uzak olması gerekiyor. Biz şirkete dilekçe verdiğimizde bize 250 metre mesafeden bahsediyorlar. Demokratik haklarımızı kullanarak imza kampanyası başlattık ve bu durumu yargıya taşıyacağız.”

Şu ana kadar 6 bin imza topladıklarını, hedeflerinin 20 bin imza olduğunu dile getiren Beliren, “Talebimiz çok net, çöpün kaldırılmasını istiyoruz. Tarım sorunu var, tarım yapamıyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor. O nedenle çöpün kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.