BİNGÖL...ZAZACA VE KURMANCİ TABELA MECLİSTE REDDEDİLDİ!

BİNGÖL...ZAZACA VE KURMANCİ TABELA MECLİSTE REDDEDİLDİ!

.

A+A-

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç tarafından yapılan ortak açıklamada; “Şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte Zazaki ve Kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye meclisinde ‘böyle bir çalışmaya gerek olmadığı’ belirtilere reddedilmiştir.”

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç, Bingöl Belediyesi Meclis toplantısında, şehir girişindeki Türkçe tabelanın yanına bir de Zazaca ve Kurmanci tabela asılması için bir önerge verdi.

Önergelerinin reddedildiğini belirten sözcüler, şu ifadelere yer verdi:

“Dilin başlı başına bireyin karakterini tanımlama noktasında oynadığı rolün yanında her halkın kendi coğrafyasında kullandığı “Anadili” de var olma-kendini var etme gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. Çünkü anadili, bir toplumun karakteristik özelliğini en güzel ve en tartışmasız bir şekilde yansıtır. Günümüzde özellikle toplumların uluslaşma kaygıları ve yapılan dilbilim çalışmaları, anadilinin öneminin bilimsel boyutta tartışılmasını sağlayarak toplumların kendini tanımlama ihtiyacı hissetmesinin bir sonucudur. Bu tanımlamanın da en etkili ve doğal olarak “anadili” ile yapılabileceği de açıktır. Daha önemlisi anadil toplumu ulus yapan öğelerin de en başta gelenidir.

Anadil bir toplum için ne kadar önemli olduğu bilimsel çalışmalar ile sabit iken ve bir dilin yaşaması için yazı dilinin olması gerektiğine olan inancımızdan dolayı da HDP GRUBU OLARAK 09.05.2022 pazartesi günü Bingöl belediyesi aylık meclis toplantısında,  şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte zazaki ve kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye meclisi AKP ve Küçük ortağınca çok sığ bir anlayış ile gerekçelendirilemeden hiçbir dayanak gösteremeden “böyle bir çalışmaya gerek olmadığım” belirterek red etmişlerdir. Dönemsel kürt dil grubundan ayrıştırıp zazacılık hamaseti üzerinden sadece siyasi rant sağlamak amacıyla dil üzerinden güdülen siyaseti ahlaki bulmadığımız belirterek bir dilin bu anlayış ile yaşam bulmayacağına inanıyoruz.

Bu ülkede insanların birbirinin dillerini sevmesi ve öğrenmesi, insanların birbirini anlamasını sağlayabileceği gibi bir yakınlaşmaya da vesile olabilir. Belediye meclisinin bu hassasiyet ile yaklaşıp bu önergemizi tekrar gündeme almasını beklentimizi de belirterek HDP grubu olarak Bingöl kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Kaynak: Çapakçur Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.