Bilim Kurulu Üyesi Turan: Türkiye'de şu an korona hastalarının tümü Omicron

Bilim Kurulu Üyesi Turan: Türkiye'de şu an korona hastalarının tümü Omicron

.

A+A-

Omicron ile vakaların arttığını belirten Prof. Dr. Turan, özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların kişisel önlemlerine dikkat etmeleri ve aşılarını tamamlamaları gerektiğini vurguladı.

Koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantının kronik hastalıkların etkisini artırdığını belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, "Ülkemizde Omicron varyantına bağlı vaka sayıları arttı. Şu an karşılaşılan tüm hastalar Omicron varyantıyla enfekte olmuş kişiler” dedi. Covid-19 aşılarının tamamlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Duran, “Omicron'da Delta varyantına göre farklı bir hasta profiliyle karşı karşıyayız” diye belirtti.

‘KORUNMAK İÇİN KİŞİSEL ÖNLEMLER ÇOK ÖNEMLİ’

DHA'nın haberine göre Prof. Dr. Turan, Omicron varyantıyla birlikte dünyada vaka sayısında ciddi artış olduğunu belirterek, "Ülkemizde de Omicron varyantına bağlı vaka sayıları arttı. Şu an karşılaşılan tüm hastalar Omicron varyantıyla enfekte olmuş kişiler. Omicron varyantının artışıyla birlikte asıl önemli olan bunun yoğun bakımlara ve hastanelere yansımasının nasıl olacağıydı. Tabii yekün olarak sayı çok arttığında hastane ihtiyacı ve yoğun bakım ihtiyacı da buna paralel olarak artmakta. Şu an için sağlık sistemimiz yeterli ölçüde buna destek verebilmekte ve bakabilmekte. Ancak korunma önlemlerinin gerekliliği göz ardı edilmemeli. Hastanelere, yoğun bakımlar ihtiyaç duyulmaması için kişisel önlemler önem arz ediyor" diye konuştu.

‘OMİCRON, KRONİK RAHATSIZLIKLARIN ETKİSİNİ ARTTIRIYOR’

Prof. Dr. Turan, Omicron varyantının kronik rahatsızlıkların etkisini artırdığını belirterek şunları söyledi: "Omicron'da Delta varyantına göre farklı bir hasta profiliyle karşı karşıyayız. Özellikle ek hastalığı olan yaşlı hastalar aşı dozları tamamlanmadıysa, hatırlatma dozları yapılmadıysa, Omicron'la enfekte olabiliyorlar ve bu enfekte oluşun getirdiği en önemli sıkıntı altta yatan hastalıkların kötüleşiyor olması. Örneğin, kalp yetmezliği olan bir hastada ciddi bir durumu meydana getirebiliyor ya da KOAH'lı bir hastanın hastalığı kötüleşebiliyor. İleri yaş hastalarda yaşadığımız en temel sorun bu. Şu an yoğun bakımda da yaşadığımız sorun bu. Omicron'dan dolayı kötüleşmeden öte altta yatan hastalıktan dolayı hastalarımız ciddi anlamda kötüleşiyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.