Bild: Türkiye, Alman tankları ile hangi oyunu oynuyor?

Bild: Türkiye, Alman tankları ile hangi oyunu oynuyor?

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, Türkiye destekli ÖSO’nun (Özgür Suriye Ordusu) Rojava Kürdistanı’ndaki saldırılarında Alman yapımı tankları kullandığını duyurdu.

A+A-

Haber Merkezi- Türkiye’nin ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmalara rağmen Rojava Kürdistanı’na yönelik saldırıları devam ediyor. Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, Türkiye destekli ÖSO’nun (Özgür Suriye Ordusu) Rojava Kürdistanı’ndaki saldırılarında Alman yapımı tankları kullandığını duyurdu.

Haberde, ÖSO’nun Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 30 km ötede Til Temir yakınlarında Alman tanklarını kullandığı belirtildi. Gazeteye konuşan ÖSO’nun bir sözcüsü de tankların kendileri tarafından kullanıldığını teyit etti. Sözcünün “Türkiye tanklar da dahil bizi her türlü askerî teçhizatla donatıyor” şeklinde ifadeleri ise dikkat çekti.

Haberde “2016’dan bu yana Türk ordusu temel Alman savaş tankları olan Leopard-2’leri Suriye’deki savaşta kullanıyor. Ama Bild’in araştırmalarına göre, Türk hükümeti Leopard-2 tanklarını Suriyeli isyancılara da illegal bir şekilde verdi” ifadeleri yer aldı.

Gazete haberinde söz konusu tankların satışı sırasında iki ülke arasında “Başkasına verilmeyecek ve sadece Türk askerleri tarafından kullanılacak” anlaşmasının yapıldığını hatırlattı. Gazeteye konuşan Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü de bu şartın değişmediğini ifade etti.

2005 yılında yapılan satış anlaşmasında “Tankların başkaları tarafından kullanılması veya satılması için Federal Alman Hükümet’in yazılı onayı gerekiyor” şartının hâlâ geçerliliğini koruduğunu belirten sözcü, Türkiye’nin tankları başkasına vermek için kendilerinden bir izin talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Ticari anlaşmaları denetleyen Federal Finans Hizmetleri Denetim Kurulu (BAFA)’nın bir sözcüsü ise tankların Türkiye destekli gruplar tarafından açıkça kullanıldığına dair görüntülere rağmen anlaşmanın ihlal edildiğine dair ellerinde somut delillerin olmadığını aktardı.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.