"Biden’ın Kürtlerle güçlü bir ilişkisi var"

"Biden’ın Kürtlerle güçlü bir ilişkisi var"

.

A+A-

ABD'nin Irak'taki eski sivil hâkimi Paul Bremer, ABD’nin 2011 yılında Irak’taki stratejik planlarını gerçekleştirmeden çekildiğini söyledi.

Paul Bremer, Irak’ın Kürtleri yanlış anladığını ve Kürtlerin Irak’ı bölmek istediğini düşündüğünü belirtti.

Bremer, Irak’taki mevcut durum, 2011’de ABD’nin Irak’tan çekilmesi ve Kürt meselesiyle ilgili K24’ün sorularını yanıtladı:  

ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle İran bölgede daha çok güçlendi. ABD neden Irak’ta savaştı ve neden çekildi?

ABD, Irak’tan eksik bir şekilde ayrıldı. Bununla birlikte Irak’ta güvenlik boşluğu oluştu. 2011’de dönemin ABD Başkanı Barack Obama büyük bir hatayla Irak’tan çekilme kararı aldı ve İran’ın Irak’ı ele geçirmesine kapı aralandı. Başkan Obama, daha sonra böyle bir kararın büyük hata olduğunu fark etti.

ABD'nin İran'ın Irak'ı işgal etmesini önlemek için çalıştığını düşünüyor musunuz?

Soru şu; Başkan Joe Biden ne planlıyor? Bilmiyorum Biden’ın Irak politikası nedir? Fakat bölgede istikrarsızlığa neden olduğu için İran’a yönelik yaptırımlar devam etmeli.

Sizce Biden ne yapacak?

Biden tetikte olmalı ve İran'ın ne yapacağını biliyor olması lazım. Ayrıca, Avrupa İran'a yaptırım uygulama çabalarını hızlandırmalıdır. İran’a karşı Arap müttefikler ve bölgedeki ülkelerle işbirliği içinde çalışmalıdır. Bu İran üzerinde baskı oluşturabilir.

Irak’ın böyle olacağını düşünüyor muydunuz?

Şu anda olanlardan endişeliyim, bunu asla öngörmedik. Hiç kimsenin çıkarına olmayan bir durum söz konusu. Irak'ta işbirliği kalmadı ve şiddet arttı. Irak’ın böyle bir güne geleceğini hiç düşünmedik. İran destekli silahlı milislerin Irak çatısı altında olmaları kötü bir durum ve hiçbir taraf böyle bir durumu asla kabul etmiyor.

Irak, neden Kürtlerin haklarını vermiyor?

Kürtler huzurlu bir bölgeye sahip. Kürtler, federal bir Irak kurmak ve anayasayı uygulamak istiyorlar. Sorun şu ki, Irak Kürtleri yanlış anlıyor ve Kürtlerin Irak'ı bölmek istediğini düşünüyor.

Size göre ABD’nin yeni yönetimi, Irak’taki silahlı milislerle ilgili nasıl bir adım atacak?

ABD’nin yeni yönetimi, Irak hükümetiyle birlikte silahlı milisleri silahsızlandırmalı. Çünkü bunlar İran'la bağlantılı ve istikrarsızlığa neden oluyorlar.

Biden’ın Kürtlere yönelik nasıl bir politika izleyeceğini düşünüyorsunuz?

Biden’ın Kürtlerle güçlü bir ilişkisi var ve Kürdistan Parlamentosu'na gelen bir isimdir.  Daha önce Irak'ın Kürt, Sünni ve Şii olmak üzere 3 bölgeye ayrılacağından bahsetmişti. Ancak 2003'ten beri bu fikirden vazgeçmiş görünüyor. Biden şu an İran destekli milislerden endişeli ve onları Bağdat'ın kontrolü altına almak için çalışabilir.

Kürdistan'ın bağımsızlığı ile ilgili de bunun yakın zamanda gerçekleşeceğine inanmıyorum. Çünkü komşu ülkeler karşı çıkıyor.

Neden Irak'taki kararınızdan pişmanlık duyuyorsunuz?

Ben, Irak’ta 14 ay sivil hâkimlik görevini yaptım. Burada daha fazla ABD askerinin olması gerekiyordu. Irak Ordusu ve Baas rejimi güvenlik kurumlarının feshedilmesi kararı yanlıştı. ABD’nin, planlarını tamamlamadan Irak’tan ayrılması da bir diğer hataydı. ABD’nin Irak’taki stratejisi uygulanmadı.

Kaynak: K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.