Biden’dan İran mesajı: izin veremeyiz

Biden’dan İran mesajı: izin veremeyiz

.

A+A-

 

ABD'de başkan seçilen Joe Biden, "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin veremeyiz. O (Trump), daha sıkı bir taviz alacağını düşünerek anlaşmadan çekildi. Peki ne elde ettiler? Onların (İran) nükleer malzemelere erişme imkanını artırdılar" dedi.

ABD'de 3 Kasım'daki seçimlerde başkan seçilen Joe Biden, İran nükleer programının kilit ismi Muhsin Fahrizade'ye suikastın ülke ile ilişkilerin geleceğini nasıl etkileyeceği konusunda ilk kez değerlendirmede bulundu.

CNN'in dün gece düzenlediği yayına katılan Biden, Fahrizade suikastının İran ile yeniden anlaşmayı zora sokup sokmadığına ilişkin soruya, "Bunu söylemek zor" yanıtını verdi.

Başkan Donald Trump yönetiminin 2018'de İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesini eleştiren Biden, "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin veremeyiz. O (Trump), daha sıkı bir taviz alacağını düşünerek anlaşmadan çekildi. Peki ne elde ettiler? Onların (İran) nükleer malzemelere erişme imkanını artırdılar. Şu anda nükleer silah üretmeye yetecek malzemeye ulaşmaya daha yakınlar ve üzerine bir de füze sorunu var" dedi.

Dış politikada müttefiklerle ve uluslararası taraflarla birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan Biden, "Bunlar zor meseleler. Bir şeyi biliyorum ki bunları yalnız başımıza aşamayız. Bu yüzden yalnızca İran ile değil, Rusya ve Çin ile ilişkilerimizde ve diğer meselelerde daha büyük bir grubun parçası olmalıyız" ifadelerini kullandı.

İran'ın nükleer programının mimarı olarak tanınan bilim insanı Fahrizade, 27 Kasım'da Tahran eyaletine bağlı Abserd bölgesinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.

İranlı yetkililer, suikastın arkasında İsrail'in olduğunu savunmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.