Biden: Suriye'de düzenlenen operasyonda IŞİD lideri El-Kureyşi öldürüldü

Biden: Suriye'de düzenlenen operasyonda IŞİD lideri El-Kureyşi öldürüldü

.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin dün gece İdlib’deki operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldürüldüğünü duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) özel kuvvetleri dün akşam İdlib'in Atme köyü yakınlarındaki bir eve operasyon düzenlemişti.

Operasyonun kendi talimatıyla yapıldığını açıklayan Biden, “Kuzeybatı Suriye'deki ABD askeri güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi” dedi.

Biden, "Silahlı kuvvetlerimizin becerisi ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi'yi sahadan kaldırdık. Bütün Amerikalılar operasyondan güven içinde geri döndü" ifadelerini kullandı.

Bağdadi’nin yerini aldı Şengal katliamına katıldı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), 2019’da İdlib’de ABD tarafından öldürülen örgütün lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin yerine Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'nin geçtiğini duyurmuştu.

Asıl adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olan Kureyşi, Musul’un Telafer ilçesinde doğdu. Türkmen olduğu belirtilen kureyşi Musul Üniversitesinde şeriat hukuku üstüne eğitim aldı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Irak ordusunda subay olarak görev yapmaya başladı. Irak Savaşı sırasında Saddam'ın devrilmesiyle birlikte El-Kaide'ye katıldı. El-Kaide'de dini bir vekil ve genel şeriat hukukçusu olarak görev aldı.

2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından yakalandı ve Bucca Kampı'na götürüldü. Burada Ebu Bekir el-Bağdadi ile tanıştı. Tahminlere göre, Bucca Kampı'ndan çıktıktan sonra El-Kaide'ye yeniden katıldı.

2014 yılında IŞİD ile El-Kaide ayrışınca El-Kaide'ye biatı reddetti IŞİD'e bağlılığını bildirdi. Yine 2014 yılında Musul işgalinde rol oynadı.

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, Ağustos 2014’te örgütün Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik katliamında yer alan sorumlularından biri oldu. Buradaki katliamların ardından Ebu Bekir el-Bağdadi'nin vekili konumuna yükseldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.