Biden, Rusya ile nükleer anlaşmayı uzatmayı planlıyor!

Biden, Rusya ile nükleer anlaşmayı uzatmayı planlıyor!

.

A+A-

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın Rusya ile yapılan Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması’nın (New START) süresini beş yıl daha uzatmayı planladığını duyurdu.

Jen Psaki, anlaşmayla ilgili olarak, "Başkan uzun zamandır New START anlaşmasının ABD’nin güvenlik çıkarlarına olduğu konusunu açıkça belirtmişti. Bu anlaşma özellikle Rusya ile ilişkilerin çekişmeli olduğu bu dönemde daha anlamlı hale geliyor" ifadesini kullandı.

ABD ile Rusya arasındaki olumlu açıklamaların ardından Psaki, "Rusya ile ABD’nin çıkarları için çalışırken Rusya’dan sorumsuz ve düşmanca eylemleri nedeniyle hesap da soracağız’’ diyerek, Biden’ın istihbarat kurumlarına arkasında Rusya’nın olduğu sanılan SolarWinds siber sızıntısı, Rusya’nın 2020 seçimlerine müdahale çabaları ve Afganistan’daki ABD askerlerinin başına ödül konulduğu iddialarıyla ilgili tam kapsamlı inceleme talimatı verdiğini hatırlattı.

Öte yandan ABD ile Rusya arasında imzalanan New START anlaşmasının süresi 5 Şubat’ta doluyor. Anlaşma her iki ülkenin sahip olabileceği nükleer silah başlığı sayısını 1.550’yle kısıtlıyor.

Uzmanlara göre anlaşmanın yürürlükten kalkması, ABD ve Rusya’nın stratejik nükleer savaş başlıklarını ve onları taşıyan sistemler üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırarak yeni bir silahlanma yarışını tetiklemesi kaygılarına yol açıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.