Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım başvurularını memnuniyetle karşıladı

Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım başvurularını memnuniyetle karşıladı

.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılmak için yaptığı tarihi başvuruları memnuniyetle karşıladıklarını ve sürece güçlü destek verdiklerini bildirdi.

ABD Başkanı, bugün Beyaz Saray’da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile iki ülkenin NATO başvurusu ve Avrupa’nın güvenliği konusunda istişarelerde bulunmak amacıyla görüşecek.

Biden, iki ülkenin NATO adaylığına dair yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurusunu güçlü şekilde destekliyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz. ABD Kongresi ve NATO müttefiklerimizle Finlandiya ve İsveç’i tarihin en güçlü savunma ittifakına hızlı şekilde dahil etmek için çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

NATO’nun 5. maddesine bağlılıklarının sarsılmaz olduğuna vurgu yapan Biden, açıklamasına şöyle devam etti:

“NATO, demokratik ilkelere olan ortak bağlılığımız, Avrupa’da ve dünyada barış ve refah vizyonumuzla Avrupa ve Kuzey Amerika’daki bir milyar insanın güvenliğini garanti etmektedir. Finlandiya ve İsveç, ABD’nin uzun zamandır sadık ortaklarıdır. NATO’ya katılarak, savunma işbirliğimizi daha da güçlendirecekler ve tüm Transatlantik İttifakına fayda sağlayacaklar. ABD, NATO müttefiklerimizle birlikte Baltık Denizi bölgesindeki güçlü tatbikat faaliyetlerini ve varlığını sürdürecektir. NATO üyeliği başvuruları değerlendirilirken, ABD ortak güvenliğimize yönelik herhangi bir tehdide karşı teyakkuzda kalmak veya saldırı tehdidini caydırmak ve bunlarla yüzleşmek için Finlandiya ve İsveç ile birlikte çalışacaktır.”

Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt vermek ve Avrupa-ABD saflarının birliğini teyit etmek için, NATO’yu güçlendirmek ve yeni ülkeleri dahil etmek için hızla hareket ediyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın üyelik umutlarını zayıflatan ifadeleri, Putin’in geçmişte yararlanmaya çalıştığı potansiyel bir zayıflığı vurguluyor. Yani NATO’ya üye olan bir ülkenin, diğer 29 ülke tarafından desteklenen eylemlerini engelleyebilmesi, uzlaşmayla yürütülen bir ittifakın pratik olmayan doğasını gözler önüne seriyor.

ABD Başkanı, Türkiye’nin bu konudaki katı tutumuna ve Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’ya verdikleri destek nedeniyle Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılmasını reddetmesine değinmedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik tutumuna ilişkin gelen bir soruya, “NATO’ya üyelik bir süreç gerektiriyor ve bu konuda konsensusa ulaşılacağına eminiz” diyerek yanıt verdi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Berlin’de görüştüğünü söyledi.

ABD’li yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne kadar ciddi olduğunu ve kararından vazgeçmesi için ne yapılması gerektiğini belirlemeye çalışıyor.

Yetkililer, ABD’nin Ankara’ya ne gibi tavizler verebileceği konusunda net bir yanıt vermedi.

Bu konudaki girişimler bağlamında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Stratejik Mekanizma kapsamında çok pozitif bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.