Biden: ABD-Türkiye ilişkilerinde ilerleme kaydedileceğinden eminim

Biden: ABD-Türkiye ilişkilerinde ilerleme kaydedileceğinden eminim

.

A+A-

Biden: Net bir şekilde Başkan Putin'e bir şey ifade edeceğim. İşbirliği yapabileceğimiz noktalar var. Eğer bunu yapmayı tercih etmezse, işte o zaman biz de karşılık veririz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, NATO zirvesi kapsamında gittiği Belçika'nın başkenti Brüksel'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.  Biden "Birçok liderle görüşme fırsatı buldum, aradıklarım da oldu. Sonuncusu Erdoğan'laydı. Pozitif ve üretken bir görüşmeydi. Uzun bölümü başbaşaydı. Bazı meselelerde nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda detaylı tartışmalar yaptık. İki ülkenin büyük ajandaları var. Ekiplerimiz görüşmeye devam edecek ve ABD - Türkiye ilişkilerinde ilerleme kaydedileceğine eminim" dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinin ardından bir araya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaklaşık 1 buçuk saat süren bir görüşme yaptı. 19:00'da başlayan görüşmenin başbaşa olan kısmı 19:49'da bitti. Toplantının kalan kısmı heyetlerarası olarak devam etti.

Biden'ın açıklamaları şöyle:

"Birçok liderle görüşme fırsatı buldum, aradıklarım da oldu. Sonuncusu Erdoğan'laydı. Pozitif ve üretken bir görüşmeydi. Uzun bölümü başbaşaydı. Bazı meselelerde nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda detaylı tartışmalar yaptık. İki ülkenin büyük ajandaları var. Ekiplerimiz görüşmeye devam edecek ve ABD - Türkiye ilişkilerinde ilerleme kaydedileceğine eminim.

Şu anda 100 yılda bir denk gelecek sağlık kriziyle mücadele ediyoruz. Bu değerler baskı altında. Rusya ve Çin bizi bozmaya çalışıyor. Ve kötü niyetli siber saldırılar görüyoruz. ABD'nin 5. maddesine NATO'nun taş gibi serttir nettir sarsılamaz. NATO birlik olarak duracaktır. Geçmişteki tehditleri böyle bertaraf ettik. O adadaki herkes bu ittifakın önemini anladı. Açıkçası ABD'nin geri geldiğini anladı. Liderlerle onlara başkan Putin'e ileteceğim mesajı ilettim. Müttefik olarak desteğimizi yeniledik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine. Liderler arasında da bir anlaşma var.

'AFGAN ORDUSUNA DESTEĞİMİZ SÜRECEK'

Afganistan konusunda da bir anlaşma var. Askerlerimiz geri dönmeli. Afgan ordusuna desteğimiz sürecek. Ve müttefiklerimizi de şuna davet ettim; terörizmle mücadele sürmeli. Çok uzun vadeli bir plan belirledik. Bugün ve gelecekteki sorunlara karşı baş edeceğimize inanıyorum. En son NATO böyle bir stratejik plan yapıldığında 2010 yılıydı. Uzun vadeli sistematik çalışmalardan bahsettik Çin'in  eylemlerinden kaynaklı. İşbirliğimizi arttırma kararı aldık. Ayrıca yeni bir siber saldırı politikası belirledik. NATO'nun son 7 yıldaki politik planı oldu bu. Bir iklim güvenlik eylem planı belirledik.

'PUTIN DİŞLİ BİR RAKİP'

Net bir şekilde Başkan Putin'e bir şey ifade edeceğim. İşbirliği yapabileceğimiz noktalar var. Eğer bunu yapmayı tercih etmezse, işte o zaman biz de karşılık veririz. Bunun olmasına gerek yok. Nerelerde ortak çıkarı varsa işbirliği yapabiliriz. Bunu yapıp yapamadığımızı göreceğiz. Anlaşamadığımız noktalarda da kırmızı noktamızı çekeceğiz. Kendisi gerçekten dişli bir rakip. Bunlar bittiğinde neler tartışacağımızı konuşuruz, öncesinde konuşmam. Her dünya lideri bugün konuşan çoğu da ifade etti. Başkan Putin'le şuan görüştüğüm için bana teşekkür etti. Bu yapacağımız toplantıyı memnuniyetle karşıladılar. Kendileriyle de görüştüm. Onların bakış açısına göre neyin önemli olup neyin önemli olmadığını sordum. Genel olarak hepiniz Biden onunla erken buluşuyor dediniz. Ama bir devlet başkanı çıkıp "Ah çok iyi iş yapıyorsun" diyeceğini sanmıyorum. Navalni'nin ölümü şayet gerçek olursa başka bir mesaj olur. Eğer bu olursa trajedi olur. Yalnızca acıya yol açar. Dünyanın geri kalanıyla ilişkilerini bozar.

'BEN DE GÜLÜYORUM'

("Putin ona katil dediğiniz için güldüğünü söyledi. Ne demek istersiniz?" sorusu üzerine") Bu soru içi ben de gülüyorum. Kendisi çok iyi bir şekilde ifade etti. Cevap şu: Kendisinin geçmişte ve bunu kabul ettiğini düşünüyorum. Yapmış olduğunu biliyorum. Bu soru bana sorulduğunda dürüstçe cevap verdim. Bence bu çok önemli değil önümüzdeki toplantıda. Öncelikle doğru söyleyip söylemediğini kontrol ederim. Ortak fikre varmakla alakalı. Rakiple anlaşma yaptığınızda güven beklemezsiniz. Anlaşmayı iptal ettiğinde anlaşmayı kaldırırsınız. Başkan Putin şu sonuca varmalı. Kendi çıkarı da söz konusu. Rusya zararlı eylemlerine devam ederse yanıt vereceğiz. Tüm dünya liderleri bugün, Putin ile görüşeceğim için bana teşekkür etti."

UKRAYNA'NIN NATO BAŞVURUSU

Biden Ukrayna'nın NATO üyeliği başvurusuyla ilgili olarak "Ukrayna'nın NATO'ya üye olabilmesi için önce yolsuzluğu temizlemesi ve diğer kriterleri karşılaması gerek" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.