Beyrut'un merkezinde şiddetli patlama: En az 100 ölü, 4 binden fazla yaralı

Beyrut'un merkezinde şiddetli patlama: En az 100 ölü, 4 binden fazla yaralı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta limanda meydana gelen patlamada ölü sayısı 100'e yükseldi. Lübnan Kızılhaçı, enkazın altından henüz çıkarılamayan çok sayıda kişi olduğunu açıkladı.

A+A-

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, Beyrut Limanı’nda büyük bir patlama meydana geldi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Yangın nedeniyle güçlü bir patlama meydana geldi. Patlama sesi başkentin banliyölerinden de duyuldu.

2 HAFTA OHAL

Lübnan Kızılhaçı, ölü sayısının 100’e yükseldiğini, ölü sayısının daha da artmasının beklendiğini açıkladı. Kızılhaç, patlama bölgesinde enkazın altından henüz çıkarılamayan çok sayıda kişi olduğunu duyurdu. Yaralı sayısı da yaklaşık 4 bin olarak verilirken, Yüksek Savunma Konseyi Beyrut’u “felaket bölgesi” ilan ederek başkentte 2 hafta olağanüstü hal kararı aldı.

Patlamanın ardından itfaiye ekipleri, yangına müdahale etmek için olay yerine kısa sürede ulaştı. Eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evinin yakınlarında meydana gelen patlamada, yüzlerce kişi de yaralandı. Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında insanların olduğu belirtildi.

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde büyük hasar oluştu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut Limanı’ndaki patlamada 73 kişinin öldüğünü, 3 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti.

Öte yandan Lübnan Hizbullah’ı patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı.

Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.

Bu arada Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada vefat etti.

Patlamanın BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi’nin eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı davasında kararını açıklamasına günler kala gerçekleşmesi dikkati çekiyor. BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi’nin, Hariri suikastı davasında kararını 7 Ağustos’ta açıklayacağı duyurulmuştu.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin (Beyrut’taki patlama) sorumlularından hesap sorulacak” açıklamasını yaptı.
Başbakan Diyab, 2014’ten bu yana limanda bulunan tehlikeli depo hakkında gerçekleri açıklayacaklarını belirtti. 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı’ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti.

Avn’ın, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade etti. Ülke genelinde 2 hafta süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır bir şekilde cezalandırılacağı sözü verdi.

Öte yandan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, Lübnan Yüksek Savunma Konseyi’nin toplantısı sonrası yaptığı kısa açıklamada, söz konusu amonyum nitratın Afrika’ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.