Beyrut’ta iç savaşı hatırlatan bir gün: 6 ölü, 60 yaralı

Beyrut’ta iç savaşı hatırlatan bir gün: 6 ölü, 60 yaralı

.

A+A-

Liman patlamasını soruşturan savcıyı protesto için toplanan Hizbullah ve Emel destekçilerine keskin nişancılar tarafından ateş açıldı, gruplar sokağa indi ve olaylar çatışmaya döndü. Hayatını kaybeden 6 kişiden biri, oturduğu eve mermi isabet eden bir kadın. Bölgeden 15 yıllık iç savaşı hatırlatan görüntüler dünya medyasına düştü.

Sabah saatlerinde gelen habere göre Beyrut’ta bir mahkeme, 2020 Temmuz’unda gerçekleşen liman patlamasını soruşturan savcının görevden alınması talebini reddetti ve savcının görevine devamı kararı verdi.

Savcı Tarık Bitar, Emel Hareketi liderlerinden Ali Hasan Halil’i ifadeye çağırmış, Halil ifadeye gitmeyince hakkında gözaltı kararı vermişti.

Savcı Tarık Bitar.

Karar üzerine Emel Hareketi ve Hizbullah destekçileri sokaklara indi, liman patlamasını soruşturan savcıyı protesto etmeye başladı.

Ayn el Remmaneh bölgesinde gerçekleşen protesto sırasında silah sesleri duyuldu. İddiaya göre “kimliği belirsiz” keskin nişancılar kalabalığa ateş açtı.

Çatışma sırasında ölenlerin sayısı 6’ya yükseldi. Lübnan ordusu bölgeye sevkiyat yaptı.

Olaylar sırasında, evindeyken rastgele bir mermi isabet bir kadın hayatını kaybetti.

Hizbullah öğle sıralarında yaptığı açıklamada destekçilerine “sakin olmaları” uyarısında bulundu, saldırının Hıristiyan Lübnan Güçleri tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

Tam bu sıralarda Beyrut’un merkezinde bir patlama duyuldu.

Patlamanın ardından Hizbullah militanları Beyrut sokaklarına indi ve çatışmalar şiddetlendi.

Beyrut sakinleri çatışmanın artmasının ardından şehir merkezinden kaçmaya başladı.

Çatışmalar sürerken okulda olan ilkokul öğrencilerinin camlardan uzaklaştırıldığı ve sıraların altına sığındıkları göründü.

Çatışmayı duyar duymaz okullara koşan veliler çocuklarını okuldan çıkarmaya  çalışırken Associated Press muhabiri Hüseyin Malla’nın yakalığı bu görüntüler ortaya çıktı:

Reuters’ın Lübnan Büro Şefi Timur Azhari, olayları yorumlarken “Çatışmaları kim başlatmış olursa olsun, şiddeti devam ettirme konusunda bir karar alınmış olduğu açık” dedi.

“Beyrut artık çocukluğumun Beyrut’una benziyor”

Twitter’da çocuklarının koridorda çekilmiş fotoğrafını paylaşan Jumanah Zamaneh isminde bir kullanıcı şöyle yazdı:

“Çocukları okuldan almak için deli gibi koştuk. Silah sesleri devam ediyor. Evimizin en güvenli yeri olan koridorda ve pencerelerden uzakta duruyoruz. Beyrut şimdi çocukluğumun Beyrut’una benziyor.”

Çatışmalar sırasında RPG roketatar taşıyarak bir binayı hedef alan Hizbullah militanı böyle vuruldu:

“Kaos değil, üretilmiş bir kargaşa”

El Hadat’ın bölgedeki muhabiri, çatışmanın nasıl başladığını tespit etmek için Lübnan istihbaratının sorgulamalara başladığını söyledi.

Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Mona Fawaz ise şöyle yazdı:

“Sevgili yabancı muhabirler: Bugün Beyrut’ta ‘kaos’ yok, yanlış beyan. Adaletten kaçmaya alışmış deneyimli savaş ağaları adına haydutların hesap verme sürecini baltalamak adına üretilmiş bir kargaşa var.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.