'Beyaz Saray'ın açıklaması Kürtlerin fedakarlığına ihanettir'

'Beyaz Saray'ın açıklaması Kürtlerin fedakarlığına ihanettir'

İngiltere İşçi Partisi Uluslararası Genel Sekreteri ve Milletvekili Emily Thornberry, Trump'ın kararına tepki gösterdi

A+A-

Demokrat Haber

 

ABD'nin Kuzeydoğu Suriye'den geri çekilme kararını "utanç verici" olarak değerlendiren İngiltere İşçi Partisi Uluslararası Genel Sekreteri Emily Thornberry, "Beyaz Saray'ın açıklaması, yalnızca müttefiklerini terk etmesi değil aynı zamanda Kürtlerin fedakarlığına ihanet anlamındadır" dedi. 

ABD'nin Kuzey Suriye'den askeri gücünü çekmesi Türkiye'nin de operasyona hazır açıklamasını İngiltere İşçi Partisi Uluslararası Genel Sekreteri ve Milletvekili Emily Thornberry Mezopotamya Ajansı'dan Gözde Çağrı Özköse’ye değerlendirdi. 

Thornberry, ABD'nin ortak bir uzlaşmayla yabancı güçlerin Suriye'den çekilmesini istediklerini dile getirse de Trump yönetiminin Kuzey Suriye üzerinde bir yönetim oluşturacak şekilde anlaşmayı Türkiye'ye devretmesini “utanç verici” olarak değerlendirdi.

Thornberry, "Kürt toplumunu Türkiye'nin merhametine bırakıp, bu savaşta yeni bir cephe oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Kürt halkı Suriye'de IŞİD'in Kuzey Suriye'de bölgesel işgaline karşı Suriye'deki tüm güçlerden daha fazla savaşmıştır ve ağır bir bedel ödemiştir. Beyaz Saray'ın açıklaması, yalnızca müttefiklerini terk etmesi değil aynı zamanda bu fedakarlığa bir ihanet anlamındadır" dedi.

'FIRSAT OLARAK GÖRÜLMEMELİ'

Thornberyy, Britanya hükümetinin acilen ve ilk olarak Kürt temsilcilerinin yeni kurulan Suriye Anayasal Reform Komitesi'ne davet edilip kendi hakları üzerine konuşmasını talep etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Thornberyy, "İkincil olarak, Türkiye Kuzey Suriye'deki askeri varlığını  veya kendi adına hareket eden bu tür Suriyeli milisleri  teşvik etmemelidir. Ve son olarak, Türkiye bu duyuruyu Kürt olmayan etnik grupları Kuzey Suriye'ye bölgenin etnik bütünlüğünü bozmak amaçlı kullanarak göndermek için bir fırsat olarak görmemelidir" diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.