Beş yılda10 ayrı kişiyle evlendirildim

Beş yılda10 ayrı kişiyle evlendirildim

Tesire Süleyman. Şengal’de gerçekleştirilen katliamda en ağır saldırıya maruz kalan Şengal’in Koço köyünden. IŞİD'in 5 yıldır alıkoyduğu Tesire, bu zaman diliminde 10 ayrı kişiyle 'evlendirildiğini' söylüyor.

A+A-

Deyr ez Zor’da IŞİD’liler teslim olmaya devam ederken, 2014’ün Ağustos ayında Şengal’de katliam yapan IŞİD’in esir aldığı Ezidiler kurtarılıyor.

Dün kurtarılan sekiz Ezidi’den ikisi kadın, altısı ise çocuklardan oluşuyor.

Mezopotamya Ajansı’nın bölgedeki muhabiri Nazım Daştan’ın aktardığına göre kurtarılan kadınlardan biri 20 yaşındaki Tesire Süleyman, diğeri de 22 yaşındaki Edibe Mirad Milko.

Tesire, Şengal’de gerçekleştirilen katliamda en ağır saldırıya maruz kalan Şengal’in Koço köyünden.

15 yaşındayken esir alınmış

Üç çocuklu bir aileden gelen Tesire’nin, annesi ve ağabeyi katliam sırasında öldürülmüş. Kendisi ve kız kardeşi ise daha 15 yaşındayken esir alınmış.

IŞİD’in 5 yıldır alıkoyduğu Tesire, esir alındığı günleri anlatırken, Koço’nun nasıl bir saldırıya maruz kaldığını hatırlatıyor.

“IŞİD Şengal’e saldırdığında bizi Müslüman olmak ile tehdit etti. Müslümanlaşırsak bize dokunmayacaklarını söylediler. Onların söylediklerini kabul etmeyince, en ağır saldırıyı bizim köye yaptılar.

“Hepimizi okula topladılar. Sonra herkesi birbirinden ayırdılar. Erkekleri bir yere, kadınları bir yere, çocukları da bir yere topladılar. Erkekleri köyün yanında bulunan alana toplayıp, tekrar Müslümanlığı dayattılar. Kimse kabul etmedi. Herkesi orada kurşuna dizdiler. Kurşun sesleri bize gelince ne olduğunu sorduk, bize ‘korkmayın, köpeklere ateş ettik’ dediler. Kadınlar okulun üstüne çıkıp erkeklerin olduğu tarafa bakınca çığlık çığlığa ağladılar.”

“Beni 5 yıl içinde 10 kişi ile evlendirdiler”

Evli ve bekar kadınları birbirinden ayırdıklarını belirten Tesire, önce genç kadınların arabalara bindirilerek, Şengal merkeze götürüldüğünü söyledi. Ardından annelerinin de getirildiklerini söyleyen Süleyman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonra orada kızları annelerinden kopardılar. Ağlayış ve bağırışlar yeri, göğü inletiyordu. Çocukların hepsini annelerinden kopardılar. 7 yaşından 30 yaşına kadarki tüm kadınları alıp götürdüler. Sonrasında bizi Musul’a götürdüler. Bazılarını da Suriye’ye geçirdiler. Başka yere gitmek istemeyen Şengalli kadınlar sürekli ağlıyorlardı. IŞİD’in emirleri yanımıza gelip, ‘korkmayın, sizi kendimize alacağız. Hepinizi Müslüman yapacağız’ diyordu ama kadınlar bizi götürmeyin diyordular.

“Aramıza dalıp, her biri kendine birini seçip gidiyordu. Korkunç ve unutulmaz acılardı. Büyük acılar yaşattılar. Beni sırasıyla Musul, Telafer, Rakka, Meyadin ve en son da Bahoz’a getirdiler. Beni 5 yıl içinde 10 kişi ile evlendirdiler. Son günlerde ise Arap bir kadın, ben ve diğer bir Ezidi kadına yardım etti. Onların yardımıyla da çıkanlar arasına girerek, buraya geldik.”

Halen IŞİD’lilerin elinde çok sayıda Ezidi kadın bulunduğunu dile getiren Tesire, kız kardeşi dahil en az 30 Ezidi kadını gördüğünü de sözlerine ekledi.

“Şengal’in toprağını özledim”

"Koço’ya gidecek misin?” sorusuna “Koço’ya gitmek istemiyorum. Yapamam oraya gitmeyi kaldıramam. Yakınlarımı orada katlettiler, gidemem” diyen Tesire, son olarak “Peki, Şengal’e adım atacak mısın?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Evet, Şengal’e gideceğim. Şengal’in toprağını özledim.”

(Gazete Karınca)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.