Belçika Kralı 'Sömürgeci geçmişten pişmanım' dedi ama özür dilemedi

Belçika Kralı 'Sömürgeci geçmişten pişmanım' dedi ama özür dilemedi

Dünya çapında ırkçılık ve sömürgecilik karşıtı tepkinin alevlendiği bir dönemde, Kongo'da milyonların ölümüne yol açan Belçika'dan bu konuda ilk kez açıklama geldi.

A+A-

Haber Merkezi - Kral Philippe, sömürge yönetiminde 'Belçika'nın neden olduğu zulüm için pişmanlık duyduğunu' dile getirdi ancak özür dilemedi.

Belçika Kralı Philippe, Kral II. Leopold’un Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) neden olduğu milyonlarca ölüme ve Kongoluların maruz bırakıldığı zulme atıfta bulunarak ‘en derin pişmanlıklarını’ sundu. Ancak Kral Philippe, KDC’ni bağımsızlığının 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle Devlet Başkanı Felix Tshisekedi’ye gönderdiği mektupta özür dilemekten kaçındı; ‘bağların güçlendirilmesi için ortak tarih hakkında konuşulması gerektiğini’ ifade etti.

Belçika Kraliyet Ailesi’nin sömürgecilik geçmişine dair ilk kez açıklama yapan kraliyet üyesi olan Philippe, Belçika’nın KDC’de sömürgeci geçmişinden ‘pişmanlık duyduğunu’ dile getirdi.

‘KOLEKTİF HAFIZAYA İŞLEYEN ZULÜM EYLEMLERİ YAPILDI’

1885-1908 yılları arasında Kongo’da en az 10 milyon insanın ölümüne sebep olan II. Lepopold adına özür dilemediği dikkat çeken Philippe’nin mektubunda şu ifadelere yer verildi: “Tarihimiz ortak başarılardan oluşuyor ama aynı zamanda acı dolu anlar da var. Kolektif hafızaya işleyen şiddet ve zulüm eylemleri yapıldı. Bunu izleyen sömürgecilik dönemi de acılara ve aşağılamalara neden oldu. Bugün toplumda var olan ayrımcılıkla tekrar canlanan, geçmişte açılan bu yaralar için en derin pişmanlığımı ifade etmek istiyorum.”

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda, Belçika’da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösterilerde II. Leopold’un heykelleri yıkıldı ve II. Leopold’a ve sömürgecilik dönemine ithafen verilen sokak isimlerinin değiştirilmesi talep edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.