Behmen Doğu: Kürtçe çocuk oyunu Bejan’ın uluslararası bir proje olmasını istiyoruz

Behmen Doğu: Kürtçe çocuk oyunu Bejan’ın uluslararası bir proje olmasını istiyoruz

.

A+A-

Bejan projesinin sahibi Erkam Yazılım Genel Müdürü Behmen Doğu, bu proje ile tüm dünyaya Kürtlerin ortak yaşam ve hoşgörü kültürünü tanıtmak istediklerini söyledi.

Geçen aylarda dünyanın ilk Kürtçe çocuk oyunu Bejan Game’yi piyasaya sunan Erkam Yazılım Şirketi Genel Müdürü Behmen Doğu, başkent Erbil’de basın mensuplarının katılımı ile projenin tanıtımını gerçekleştirdi.

Rûdaw’a konuşan Behmen Doğu, “2 buçuk yıl önce evrensel bir sosyal ağ yapmak istedik. Araştırma yaptığımızda Apple Store ve Google Play’de Kürtçe hiçbir şey olmadığını gördük. Bu konuda çocuklara hitab edecek bir şey olmadığını gördük. Bu nedenle çocuk markası olabilecek bir proje hazırlamaya karar verdik. Biliyorsunuz, Türkiye’deki Kürt çocukların çoğu kendi dilini bilmiyor. Biz de bir marka ytaratarak çocukların frekansına veya Z kuşağı dediğimiz kesime hitap etmek istedik” dedi.

Bejan projesinin dört aşamadan oluştuğunu belirten Doğu, “Bejan projesi; Bejan Oyun, Bejan Çizgi Film, Bejan Eğitim Seti ve Bejan oyuncaktan oluşuyor. Uzun metrajlı Bejan çizgi film projemiz devam ediyor. 10-11 aya kadar bitirmeyi planlıyoruz. Filmin galasını Erbil’de de yapacağız. Kurmanci olacak çizgi filmi İngilizce, Sorani ve Türkçe olarak da dublajını yapacağız” dedi.

Dört aşamadan oluşan Bejan projesinini oyun ve eğitim seti bölümünü tamamlandıklarını anlatan Behmen Doğu, proje hakkında şunları belirtti:

“Bejan Oyun, App Store’dan ve Google Play’dan Kurmanci, İngilizce, Türkçe, Arapça ve Rusça olmak üzere 5 dilde hizmette. Bejan Oyun’da okul öncesi 3-4-5 yaşlarındaki çocuklar için Kürtçe, Türkçe ve İngilizce tasarlanmış ‘Bejan Game’ ve her yaştan insanların oynayabileceği ‘Bejan Gog’ oynumuz var. Bejan Game dünyanın ilk dijital Kürtçe çocuk oyunudur. Oyunlarımız pedagojik eğitim amaçlı olarak hazırlanmış. Temizlik, renkler ve Kürtçe dil eğitimini öğretiyor. Eğitim amaçlı bir oyun. Bejan Gog’da ise Kürdistan, Asuri, Süryani, Arap ve Ezidi gibi halkların figürleri var. 5 yaşındaki çocuk da 50 yaşındaki adam da oynayabilir.

Kitap eğitim setimiz ise 19 kitap ve kartlardan oluşuyor. 20 üründen oluşan eğitim setimiz büyük bir ilgi gördü ve satışlarımız da iyi. Sette okul öncesi çocukların günlük eğitimi için 3 kitap ve diğerleri de ilkokul düzeyindeki çocuklar için.”

Behmen Doğu, sinema ve çizgi film yapım çalışmalarının profesyonel bir kadro ile devam ettiğini belirterek, “Çizgi filmi ‘Bêjan li Heskifê (Bêjan Hasankeyf’te) ismiyle piyasaya sunacağız. Son aşamada da Bejan markalı oyuncakları yapacağız” diye konuştu.

Doğu, “Çizgi filmin hikayesi tarihi ve kültürel mekanlarda geçiyor ve filmin kahramanları ünlü tarihi Kürt şahsiyetler olacak: Selahattin Eyyubi, Cezeri gibi. Filmde Kürtçe müziklere de yer vereceğiz ama asıl ağırlık kültürel yönü olacak. Kürtlerin giyim kuşağı, yemekleri, mimarisi ve müziğini dünyaya yaymak istiyoruz. Filmimizde Arap, Ezidi, Ermeni ve Yahudi kültürüne de yer vereceğiz. Kürtlerin ortak yaşama olan hoşgörüsünün mesajını vermek istiyoruz” dedi.

Erkam Yazılım Genel Müdürü Behmen Doğu, Bejan’ın uluslararası bir proje olması için çalıştıklarını kaydetti.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.