Batman'daki baraj mağduru çiftçiler yetkililerden çözüm yolu bekliyor

Batman'daki baraj mağduru çiftçiler yetkililerden çözüm yolu bekliyor

Batman'ın Balpınar (Gresira) beldesine bağlı ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan 600 haneli yaklaşık 4 bin nüfuslu Yeniköy (Sêgirkan) köyü sakinleri, baraj suları altında kalan ekili arazileri için yetkililerden çözüm bekliyor.

A+A-

Yeniköy (Sêgirkan) köy çiftçileri, ekili arazilerinin baraj suları altında kaldığını ve yaklaşık 5 bin dönümlük ekili alanın hepsinin sular altında kalma tehlikesi altında olduğunu belirterek yetkililerin seslerini duymalarını istediler.

2-080.jpg

Ürünlerini botla kurtardılar

Yaklaşık Bin 500 dönüm ekili alanın sular altında kaldığı köydeki vatandaşlar, tarlalarda sulara gömülen ürünlerini kurtarma telaşına girdiler. Özellikle seralarda bulunan sebzeleri toplayan köylüler, sularla kaplanan alanlarda bot yardımı ile topladıkları sebzeleri karaya çıkarıyorlar. Köyde bulunan 400 dönümlük sera alanının bir bölümü sulara teslim olan köylerdeki vatandaşlar, bindikleri botlarla ulaştıkları seralardaki sebzeleri toplamaya başladı.

Salatalık ve kabak hasadı yapan köylüler, çuvallara doldurdukları ürünleri buldukları bot yardımı ile karaya çıkarabildiler. Sebze ekili alanlar tamamen sular altında kalırken, suların yaklaşık 15 santimetreye ulaştığı sera alanlarında hummalı bir çalışma dikkat çekiyor. Köylüler, ıslanan ve çamura bulanan ürünleri yok pahasına satmak zorunda kalıyor.

‘Barajın doğal sonuçları ile daha henüz yüzleşmedik’

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, su tutulmaya başlanan Ilısu Barajının Zorköy ve Segirka köyleri ile Balpınar beldesini tehdit etmeye başladığını belirtti.

Son günlerde yerel basın ve sosyal medyada yer alan haber ve bilgiler ile köylülerin tepkilerini dikkatle izlediklerini ifade eden Argünağa, “Köylülerimizin, çiftçilerimizin baraj sularına karşı çıkma ve tepki gösterme gerekçelerinin, kendilerine suların bu kadar yükselebileceği konusunda herhangi bir uyarının yapılmaması, seralarının ve ekili alanlarının sular altında kalması, istimlak bedellerinin ödenmemesi veyahut açtıkları kamu davalarının henüz sonuçlanmamış olması, arazi ihtilafları ve zararlarının tazmin edilip edilmemesi meselesi olduğunu görüyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler köylülerden zararları ile ilgili dilekçe ile başvuru yapmalarını istemişlerdir. DSİ yetkilileri de bu konuda köylülerimizin endişelerini giderecek açıklama yapmalıdırlar. Dernek olarak elbette çiftçilerimizin ve köylülerimizin mağdur edilmemesinden yanayız, ancak bu bizce beklenen sonuçlardı. Devasa bir barajın doğal sonuçları ile daha henüz yüzleşmedik. 
Demokratik zeminde barajın yapılmasına karşı çıkarken ülkemizin, bölgemizin ve kentimizin çıkarlarını savunuyorduk. Ancak su tutulmasına başlaması ardından artık her gün Hasankeyf örneğinde olduğu gibi tarihi ve kültürel değerlerimizin, bağ, bahçe, bostan ve köylerimizin, önemli varlıklarımızın neden sular altında bırakıldığı hususlarında sesimizi yükseltmedik. Balpınar, Segirka ve diğer köylerde on binlerce dönüm birinci sınıf tarım  arazileri ile seraların sular altında kalması da beklenen bir sonuçtu ki saydığımız hususlarda zararlar tazmin edilebilir, köylülerimizin hak edişleri varsa tahsil cihetine gidilebilir. Ancak bizi asıl endişelendiren bundan sonraki süreçtir. Asıl barajın doğal sonuçları ile yüzleşmeye hazır olmalıyız” dedi.

Batman Medya, İLKHA

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.