Batman Barosu'ndan seçim açıklaması

Batman Barosu'ndan seçim açıklaması

Batman Barosu yaptığı yazılı açıklamayla HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Baro, sandıkların taşınmasına da karşı çıktı.

A+A-

Açıklama şöyle: 

 

"BASINA VE KAMUOYUNA

 

Demokratik toplum gerekleri açısından halkın iradesi ile oluşturulan siyasal temsil yetkisinin, sandık sonuçlarına tam ve eksiksiz yansıtılması, demokrasinin olmazsa olmazlarındandır. Bu bağlamda, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimlerde, sandık güvenliğinin sağlanması, oy verme işleminin adil bir ortamda yapılması ve adaylara eşit şartlarda propaganda yapma hakkı tanınması gerekmektedir. Aksi durum demokratik yönetim sistemine gölge düşürmekle birlikte halkın iradesinin parlamentoya yansımasını da tartışmalı hale getirecektir.

 

Öncelikle belirtmek gerekir ki; 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL şartlarında yapılacak olan seçim süreci, özellikle muhalif çevreler açısından, demokratik bir yarış olmaktan öte bir görüntü sergilemektedir. Cumhurbaşkanlığı adayı Selahattin DEMİRTAŞ’ın halen cezaevinde tutuklu bulunması, kendisine oy vermiş ve verecek kesim açısından toplumsal vicdanı yaralamakla birlikte, yürürlükteki mevzuata da aykırı bir durum teşkil etmektedir. Siyasi hayatı boyunca Milletvekilliği, Parti Genel Başkanlığı yapmış, önceki dönemde Cumhurbaşkanlığı Adayı olmuş ve neredeyse 6 milyon seçmenin desteğine sahip bir siyasi otoritenin eşit propaganda koşullarına sahip olmaması demokratik yarışı gölgelemektedir.

 

T.C. Anayasası’nın 67. Maddesi; seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını düzenlemektedir. Bu kapsamda Anayasa’da düzenlenen bu haklardan seçilme hakkı, genel itibariyle kendini seçmene tanıtma ve serbestçe propaganda yapma hakkını da bünyesinde barındırır. Türk hukukuna paralel olarak usulüne uygun yürürlüğe girmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 1 protokolünün 3. maddesi de benzer bir düzenlemeye yer vermektedir. Hem ulusal hem de uluslararası mevzuata aykırı olarak eşit şartlarda propaganda yapma hakkını kullanamayan Selahattin DEMİRTAŞ’ın tutukluluk durumunun tekrar gözden geçirilerek, özellikle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinin tutukluluk değerlendirme ile ilgili olarak oy çokluğu ile verdiği 21.05.2018 tarihli kararındaki toplam 6 sayfalık muhalefet şerhinde belirtildiği üzere ve bu gerekçelerle Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünmekteyiz.  

 

24 Haziran seçimlerinde kamuoyunda tartışmalı olan konulardan biri de özellikle bölgemizde uygulanacak olan sandıkların başka seçim bölgelerine taşınması hususudur. Güvenlik kaygılarının asgari düzeyde olduğu bir dönemde yapılacak böyle bir uygulamanın seçmenlerin sandıklara erişimini zorlaştırmakla birlikte seçmen iradesinin sandığa yansımasında güçlükler ve adaletsizlikler ortaya çıkaracağı kuşkusuzdur. Asıl olan her seçmenin kendi sandığında özgürce seçimini yapmasıdır.

 

   Sonucu her ne olursa olsun, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerin halkımıza ve ülkemize daha adil, daha özgür ve daha yaşanabilir bir gelecek sunmasını diliyoruz.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.