Başkan Mesud Barzani: Ezidi kardeşlerimiz başları dik bir şekilde yurtlarına dönmelidir

Başkan Mesud Barzani: Ezidi kardeşlerimiz başları dik bir şekilde yurtlarına dönmelidir

.

A+A-

Başkan Mesud Barzani, Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümünde paylaştığı mesajda, Şengal’de bulunan bazı grupların halkın evlerine dönmelerine engel olduklarını vurgulayarak, “Şengal’deki mevcut olağan dışı ve yasadışı durum sonsuza kadar devam etmeyecek. Ezidi kardeşlerimiz onurlarıyla başı dik bir şekilde yurtlarına geri dönmelidir” dedi.

Başkan Mesud Barzani, IŞİD’in 2014’te gerçekleştirdiği Şengal katliamının yıldönümünde bir mesaj yayımladı.

IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçların, tarih boyunca Kürtlere karşı yapılan zulüm ve katliamların bir devamı olduğuna dikkat çeken Başkan Barzani, “Şengal, Kürdistan halkının bedeninde derin bir yaradır ve 7 yıl önce IŞİD teröristlerince Ezidi kardeşlerimize karşı yapılanlar Kürdistanlıların hatırasından acı bir anı olarak unutmayacaktır. Çok iyi biliyoruz ki teröristler Kürdistan’a saldırdığında Ezidiler, Kürtlüklerinden ve dini inançlarından dolayı IŞİD’in nefret ve vicdansızlıklarına maruz kalarak soykırıma uğradılar. IŞİD’in Şengal bölgesinde işlediği bu suçlar, tarih boyunca Kürtlere karşı gerçekleştirilen soykırım, katliam ve suçların bir silsilesinin devamıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamı ise şöyle:

“Yaşanan bu felaketin 7’inci yıldönümünde şehit ve yaşamın yitirenlerin ruhlarına selam gönderiyor, onurla Şengal Dağı ve Şengal kentinin özgürleştirilmesinde kanlarını döken ve IŞİDlilerin başını Ezidi kardeşlerimizin ayakları altına alıp haksızlığın ve zulmün intikamını teröristlerden alan kahraman Peşmergeleri de saygı ve rahmetle anıyoruz.

Söz konusu felaketin üstünden 7 yıl geçmesine rağmen halen Ezidilerin acılarının devam etmesini, Şengal’in Ezidiler ve çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan bazı güç ve silahlı grupların elinde olmasını da büyük bir esefle takip ediyoruz. Bahsettiğimiz taraflar halkın Şengal’e geri dönmelerine engel olmuşlardır. Burada bir kez daha bütün imkânlarımızla Ezidi kardeşlerimizin talep ve acılarıyla olduğumuzu yinelemek istiyorum. Kendi aralarında birlik olmalarını, umutlu olmalarını talep ediyorum,  zulüm ve dayatma esaslı yapılan her şeyin de en nihayetinde son bulacağından emin olmalarını istiyorum. Şengal’deki mevcut olağan dışı ve yasadışı durum da sonsuza kadar devam etmeyecek ve Ezidi kardeşlerimiz onurlarıyla başı dik bir şekilde yurtlarına geri dönmelidir.”

Şengal Katliamı!

Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçti.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. Binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırmıştı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığınmıştı.

Kürdistan hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kurulmuştu.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Belçika ve Hollanda, katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı

Avrupa ülkeleri nezdinde Şengal katliamın soykırım olarak tanınması için girişimler devam ediyor.

6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı.

Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.