Başkale depreminde ailesini kaybeden anne: Yurttaki çocuklarımı versinler

Başkale depreminde ailesini kaybeden anne: Yurttaki çocuklarımı versinler

Van'ın Başkale ilçesindeki depremde eşini ve 4 çocuğunu kaybeden Nebahat Furat(38), 2 yıldır ayrı ayrı kaldığı 4 kızına kavuşmak istediğini söyledi. Acılı anne, “Soyum kurudu, bana yurtta tutulan çocuklarımı versinler yeter” dedi.

A+A-

Haber Merkezi - 23 Şubat günü sabah 08.53'te Rojhılat’ın Xoy ilçesine bağlı Kotol ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde, Van’ın Başkale (Elbak) ilçesine bağlı Elbis ve Elezi köylerinde 4'ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce ev ve ahır da yıkıldı.

Elbis köyünde hayatını kaybedenler için taziye çadırı kuruldu. Ancak köyde en ağır yarayı aile fertlerinden 5’ini kaybeden Nebahat Furat aldı.

Depremin yaşandığı saatte çamaşır asmak için bahçeye çıkan Nebahat Furat, evinin yıkılmasıyla eşi Reis (41), çocukları Fatma (7), Defne (6), Muhammed (4) ve 7 aylık Hasret adlı bebeğini kaybetti.

Rûdaw’a konuşan acılı anne, geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul’da yurda bıraktığı ve 2 yıldır göremediği 4 kız çocuğuna kavuşmak istediğini söyledi.

Nebahat Furat, “Ne söyleyeyim şimdi. Evim yıkıldı, soyum kurudu. Depremde 4 çocuğum öldü. Diğer çocuklarımı bana versinler yeter” dedi.  

Deprem anında uykuda olduklarını belirten Makbule Demir de o anları şöyle anlattı:

“Ben iki kız kardeşim ve küçük erkek kardeşim uykudaydık. Yer sarsıldı toprak dam ve taşlar üzerimize yıkıldı. Küçük kardeşimi uykudayyken çekip çıkardık. Kız kardeşlerimle avluya çıktık. Her yer toz dumandı. Bağırdık, annemin sesi geldi. Annem göğsünden aşağı enkazın altındaydı. Babam ve diğer kardeşim de görünmüyordu.”

Bölgedeki köylerdeki evlerin büyük çoğunluğunun kerpiç yapılar olması, yıkımın daha fazla olmasına neden oldu. Elbis ve Elezi’deki evlerin yarısı büyük hasar görürken 50 kişi de yaralandı.

Deprem’de babası ve bir kardeşini kaybeden Yalçın Tosun da, “Babam ve kardeşim öldü. Kız kardeşlerim yoğun bakımda. Kimsem kalmadı, şimdi ben yalnız kaldım burada. Evimiz de yıkıldı, birşeyimiz kalmadı” dedi.

Depremde hayatını kaybeden Hüseyin Tosun’un ablası Meryem Toprak da depremden sonra kardeşlerini aradığını ve yardım talep ettiğini söyledi.

Köy muhatarı Cezmi Arslan, “Köydeki evlerin yüzde 50’si ağır hasar gördü, diğer yüzde 50’si de kısmen hasarlı, kimse evine girmeye cesaret edemiyor. Köyümüzde 8 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı. Yaralılardan 8’inin durumu ağır, yoğun bakımda” diye konuştu.

Felaketin sonuçları ortaya çıktıktan sonra Van ve diğer kentlerden deprem bölgesine yardım ulaştırıldı. Depremzedeler için çadırlar kuruldu. Ancak kış ve soğuk hava şartları depremin acılarını ikiye katladı. Depremde yıkılan ahırlarlarda enkaz altında hala çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan bulunuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.