Başbakan Barzani Paris’te

Başbakan Barzani Paris’te

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. İki liderin ortak basın açıklamalarında, anayasa vurgusu, 140. Madde, Bağdat ile yaşanan kriz masaya yatırıldı.

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Macron taraflar arasında, Irak Anayasası çerçevesinde diyalog çağrısı yaptı. Macron, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi için referandum düzenlenmesini öngören Anayasa maddesinin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kerkük’te Irak ordusuyla birlikte hareket eden, İran yanlısı ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Haşd-i Şabi tüm milislerin dağıtılmasını da istedi.

 

Bağdat yönetimine diyalog çağrısında bulunan Barzani ise, Irak Federal Mahkemesi’nin referandumu geçersiz sayan kararına saygı duyduklarını belirtti. Neçirvan Barzani, Fransa’nın krize son verilmesi için bir rol oynayabileceğine inandığını söyledi.

 

Daha önce Irak Federal Mahkemesinin referandumu geçersiz sayan kararı, Kürdistan Başkanı Sayın Mesut Barzani tarafından sert sözlerle eleştirilmişti. Başkan Barzani, kararın tek taraflı ve hukuksuz olduğunu söylemiş ve kabul edilemez bulmuştu.

 

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik de Rûpela Nû’ya verdiği röportajında konuyla ilgili sorumuza: ''Referandum halkın iradesine başvurmanın en demokratik ve meşru yoludur '' diyerek, Güney Kürdistan'daki referandumu da, %93'lük bağımsızlık iradesini de destekledik; ve bugün de  destekliyor, doğru görüyoruz.” cevabını vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.