Barış Vakfı’nın ‘Yerel Yönetimlerin Toplumsal Barışın İnşasındaki Rolü’ raporu yayınlandı

Barış Vakfı’nın ‘Yerel Yönetimlerin Toplumsal Barışın İnşasındaki Rolü’ raporu yayınlandı

.

A+A-

Barış Vakfı’nın daha önce düzenlediği “Yerel Yönetimlerin Toplumsal Barışın İnşasındaki Rolü” çalıştayının raporu kitaplaştırıldı.

Barış Vakfı Kasım 2021’de basına kapalı düzenlediği “Yerel Yönetimlerin Toplumsal Barışın İnşasında Rolü” konulu bir çalıştayın sonuç raporunu kitaplaştırdı.

Gazeteci, yazar- aydın, siyasetçi, hukukçu, barış aktivistleri ve birçok meslek grubu ile bağımsız şahısların katıldığı ve Friedrich Ebert Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla düzenlenen çalıştayın raporu Hakan Ataman tarafında hazırlandı.

 Kitap haline getirilen rapor, önümüzdeki hafta matbaadan çıkacak. Rapor, Birleşmiş Milletlerin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedef 16” kapsamında Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesinin stratejik planının, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” ve “Toplumsal Barış” kavramlarını merkeze alarak bir içerik analizi gerçekleştirildi.

 YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ

Barış Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tahmaz, raporun Sunuş bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Barış Vakfı, Mart 2019 Yerel Yönetim Seçimleri sonrasında yerel yönetimlerin, ‘çatışma çözümü’ çalışmasında etkisini değişik düzlemlerde tartışmaya başladı. Ülkenin zorlu süreci ve siyasal kutuplaşmanın yaygınlığı yerel yönetimlerin bir anlamda insanların nefes alabildiği mekânlar olduğunun fark edilmesini sağladı.

KÜRT MESELESİ

40 yıldan fazla bir zamandır süren silahlı çatışma ve savaş, sadece ciddi can ve mal kaybına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal ve evrensel değerleri erozyona uğratan, siyasal kutuplaştırmayı artıran en önemli sorunumuz oldu ve hâlâ olmaya devam ediyor. Türkiye’de, Kürt meselesi veya çatışma çözümü söz konusu olduğunda neredeyse hiç üzerinde durulmayan ve tartışılmayan konu, yerel yönetimlerin toplumsal barışın sağlanmasına nasıl katkı sunabileceğidir. Buna dair dünyada birçok örnek olmasına rağmen bunlar yeterince bilinmiyor veya kayda değer bulunulmuyor.

YOL HARİTASI

Barış Vakfı, bu konuda bir başlangıç yapmak istedi. Konunun önemine binaen mevcut yerel yönetimlerin fotoğrafını çekmeye öncelik verdik. Bu, aynı zamanda önümüzdeki dönem yürütülecek çalışmalara dair bir yol haritası oluşturmak için de gerekli olan bir şeydi. Başka bir ifadeyle bu çalışma yurttaşların kendi kendilerini yönetme, karar alma süreçlerine katılma, demokratik ve özgürlükçü yerel yönetim anlayışının gelişmesine katkı sağlama çabası olarak görecekleri bir çalışma olacaktı.”

YENİ BİR BAKIŞ AÇISI KAÇINILMAZ

44 sayfadan oluşan raporun sonuç bölümünde ise  “Barışı alışılageldik ve geleneksel bir bakış açısıyla inşa etmeye çalışan yaklaşımlar doyurucu gelmeyebilir. Söz konusu yaklaşımların ‘doyurucu bulunmama’ hali, bugüne kadar barışı neden inşa edemedikleri konusunu da tartışmaya açıyor. Bu nedenle ezberimizdeki sloganları ve basmakalıp yargıları bir kenara bırakıp, barışın inşasına yeni bir bakış açısıyla yaklaşmak bizim için kaçınılmaz görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Raporun tamamı için:

https://barisvakfi.org/yerel-yonetimlerin-toplumsal-barisin-insasinda-rolu/

/MA/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.