Barış akademisyenlerinin iadesi için yasa teklifi

Barış akademisyenlerinin iadesi için yasa teklifi

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle ihraç edilen 406 ‘barış akademisyeninin’ işlerine iadesi için kanun teklifi verdi.

A+A-

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, sokağa çıkma yasakları ve operasyonların son bulmasını talep eden “Bu suça ortak olamayacağız” bildirisinin imzalayan akademisyenlerin işlerine iade edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle kamu görevlerinden ihraç edilen 406 Barış Bildirisi imzacısı akademisyenin, kamu görevlerine iade edilmesi ve yaratılan mağduriyetlerin giderilmesi yönünde düzenleme yapılmasını talep eden Toğrul, “Barış Bildirisi imzacıları düşüncelerinden dolayı ağır bedeller ödemişlerdir” dedi.

‘İHRACA NEDEN OLAN SUÇLAMALAR HUKUKEN ÇÖKTÜ’

İhraçların ardından akademisyenlerin pasaportlarına el konulduğunu bu nedenle yurt dışındaki saygın üniversitelerden gelen davetlere icabet etmelerinin mümkün olmadığını belirten Toğrul, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘barış akademisyenleri’ için verdiği hak ihlali kararını da hatırlattı. Anayasa’nın 153’üncü maddesinin, AYM kararlarının kesin olduğunu, bu kararların Resmi Gazete’de yayımlanarak yasama yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayıcı olduğunu vurguladığı hatırlatan Toğrul teklifinin genel gerekçe kısmında şunları kaydetti:

“Kararın üzerinden geçen süreye karşın, Anayasa’nın 153 üncü Maddesinin gereği yapılmamış, siyasi irade bu konuyu gündemine almaktan özenle kaçınmıştır. İmzacı akademisyenlerin kamudan ihraç edilmelerine neden olan bildiriye yönelik suçlamaların hukuken çökmüş olduğu gerçeğinden hareketle, akademisyenlerin derhal görevlerine dönmeleri için gerekli adımların atılması anayasa gereği bir zorunluluktur.”

‘AYM’NİN KARARININ YERİNE GETİRİLMESİ GECİKTİRİLEMEZ’

“Anayasa’nın 138 inci maddesi de yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarının hiçbir surette değiştirilemeyeceğini ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğini vurgulamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararının yerine getirilmesi yürütme organı tarafından geciktirildiği için yasama organı olarak anayasal sorumluluğumuz gereği, Anayasa Mahkemesi’nin kararının gereğini yapmak için harekete geçmemiz gerekmektedir. Bu çerçevede bu kanun teklifiyle Barış Bildirisi’ne imza atmak dışında haklarında hiçbir iddia bulunmayan 406 akademisyenin, KHK’ların ekli listelerinden çıkarılarak görevlerine iade edilmeleri, seyahat özgürlüklerinin sağlanması ve maddi olarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.”

DUVAR

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.