AYM, Özgür Gündem’in kapatılmasına "ihlal kararı" verdi

AYM, Özgür Gündem’in kapatılmasına "ihlal kararı" verdi

.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesinin "geçici kapatılmasına" ilişkin yapılan başvuruda ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasıyla ilgili yapılan başvuruyu karara başladı.

Yüksek mahkeme, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan gazete için “ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine” karar verdi.

Ne olmuştu?

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos 2016'da Özgür Gündem gazetesini kapattı. "Geçici olduğu" ifade edilen kararın ne zaman kaldırılacağı ifade edilmemişti.

"...Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla ile yetkilileri hakkında TCK'nın 302/1, 314/2, 220/2,8, 3713 sayılı yasanın 7/2 maddeleri uyarınca soruşturmaya başlanıldığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin T.C. Anayasasının 28. maddesinin son fıkası uyarınca geçici olarak kapatılmasına..."

Kapatma kararı daha gazeteye tebliğ edilmeden YeniŞafak'ta yer almıştı. Aynı gün öğlen saatlerine doğru gazeteye polis baskın yapmış, 24 gazeteci darp ederek gözaltına alındı. 

Gazetenin genel yayın yönetmeni Bilir Kaya ve Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ve evine yapılan operasyonla gözaltına alınan Aslı Erdoğan tutuklandı. 

Gazete açılmadan, 29 Ekim 2016'da  Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile tekrar kapatıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.