Arap medyası muhtemel kara harekatını yazdı: Denklemde İran ve Çin’de var!

Arap medyası muhtemel kara harekatını yazdı: Denklemde İran ve Çin’de var!

.

A+A-

Suudi Arabistan gazetesinde çıkan analizde Rusya ve ABD'nin Türkiye'yi durdurma riskiyle yüzleşemeyeceği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait uçakları 20 Kasım’da Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da bir çok bölgeye hava saldırısı düzenledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne(TSK) ait savaş uçakları Rojava’nın Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) kontrolündeki Til Refat, Menbic, Til Temir, Şehba ve Kobane bölgelerini  belirli aralıklarla daha düşük bir seyirde bombalamaya devam ediyor

Türkiye yetkilileri bu bölgelere karadan operasyon düzenleyecekleri sinyali veriyor.

Suriye'de rejimin yayın organlarından biri olan Teşrin gazetesi, İran ve Çin'in muhtemel kara harekâtına yönelik tepkilerini sayfasına taşıdı. 'Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye sınırındaki herhangi bir askeri operasyonunun durumu daha da karmaşık hale getireceğini doğruladı' başlığını atan gazete, İran dışişleri bakanının açıklamasına yer verdi. Teşrin'deki bir diğer haberde, 'Çin, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'deki saldırılarını durdurma çağrısı yapıyor' başlığı kullanıldı.

Syria Times gazetesi de tıpkı Teşrin gibi aynı başlıkları kullandı.

Arap medyasının da muhtemel bir kara operasyonuna ilgisi devam ediyor. Al Jazeera Arapça, Rojava’ya bir Türk operasyonunun yaklaştığını belirtip 'Washington uyarıyor, Ankara eleştirilere karşılık veriyor' başlığını attı.

Al Jazeera, bir Türk yetkilinin, kara harekâtı için Türkiye'nin tüm askeri ve lojistik hazırlıkları tamamladığını doğruladığını bildirdi. Habere göre, kara operasyonunun ilk hedefi Tel Rıfat, Menbic ve Kobani olacak.

Al Jazeera haberinde, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova'nın açıklamaları da yer aldı. Moskova, ABD'yi YPG'yi  destekleyip açık şekilde bölgeyi Suriye'nin geri kalanından ayıran bir hat çekmekle suçladı. Zaharova, Fırat Nehri'nin kuzeyindeki ABD askeri varlığının Moskova ve Washington arasındaki en büyük anlaşmazlık olduğunu söyledi.

Suudi Gazetesi: Türkiye 10 yıldır istiyor

Suudi Arabistan gazetesi Okaz ise, 'Suriye'nin kuzeyinde(Rojava) bir Türk kara operasyonu var mı?' başlığıyla bir analiz yayımladı. El Arabiya televizyonu tarafından da alıntılanan Rami el Halife el Ali imzalı analiz, Türkiye'nin bir askeri operasyon yapma isteğini hiçbir zaman gizlemediğini belirtiyor. Türkiye'nin Suriye sınırındaki bir şeridi 2012 yılından bu yana ele geçirmeyi amaçladığı savunulan yazıda, bölgedeki diğer aktörler ABD, Rusya ve İran'ın Türk operasyonlarına her zaman karşı çıktığı iddia edildi.

Türkiye'nin tek bir operasyon yerine birden fazla askeri harekâta imza attığını kaydeden analiz, Ankara'nın stratejik hedefinin son 10 yılda değişmediğini iddia etti. Türkiye'nin gündemdeki son harekâtla bölgedeki ABD hakimiyetini azaltmayı ve YPG'yi  zayıflatmayı amaçladığını vurgulayan Rami el Halife el Ali, mevcut tabloda İran'ın pozisyonunda bir değişiklik olduğunu ileri sürdü. Yazara göre, İran muhtemel bir operasyonun kendi çıkarlarına hizmet edeceğini düşünüyor.

Rusya'nın karşı çıktığını açıklasa bile Türkiye'nin operasyonuna engel olmak için bir şey yapamayacağını belirten analiz, ABD'nin ise Ankara'ya ihtiyaç duyduğu için Türkiye ile karşı karşıya gelme riskini alamayacağını yazdı.

Analiz, Washington ve Moskova'nın Türkiye'nin kontrol ettiği bölgeyi genişletecek 'sınırlı' bir kara harekâtına yeşil ışık yakabileceğini ancak Rojava Bölgesindeki YPG varlığının ortadan kalkmasına izin verilmeyeceğini savundu. Yazar, operasyon için son sözün Ankara ve Washington arasındaki müzakerelerin ardından söyleneceğini iddia etti.

Suudi El Arabiya televizyonu ayrıca, internet sitesinde Türkiye ve ABD savunma bakanları arasındaki görüşmeye de yer verdi, 'Washington Ankara'yı Suriye'de yeni askeri operasyon için uyarıyor' başlığını attı.

Bir diğer Suudi yayın organı Şarkül Avsat gazetesi ise, 'İran Türkiye'yi Suriye'de operasyon başlatmasına karşı uyarıyor' başlıklı bir haber yayımladı. Habere göre, Tahran yönetimi Ankara'nın güvenlik endişelerini anlasa da muhtemel bir kara operasyonunun Suriye'deki mevcut durumu daha fazla karmaşık hale getireceğini savunuyor.

Lübnan televizyonu El Meyadin, Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Alexander Chayko'nun Mazlum Abdi ile görüştüğünü ilk duyuran yayın organı olmuştu.

Haseke'deki görüşmede, Rus komutan Chayko muhtemel bir kara operasyonunu durdurmak için Suriye ordu birliklerinin Türkiye sınırına konuşlandırılmasını teklif etmiş, YPG'de söz konusu öneriye onay vermişti.

Buluşmanın detaylarının ortaya çıkmasından bir gün sonra ise, AFP haber ajansı yerel kaynaklarına dayandırdığı haberinde Rusya'nın Tel Rıfat ve Kobani’ye takviye askerler gönderdiğini bildirdi.

 

KAYNAK: Nerina Azad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.