AP'den seçim uyarısı: Keyfi müdahalelerin sonuçları olur

AP'den seçim uyarısı: Keyfi müdahalelerin sonuçları olur

Piri geçen ay kabul edilen ve AKP’nin sert tepkisini sebep olan raporunda Ankara ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını talep etmişti

A+A-

vrupa Birliği üyesi ülkeler ve AB Komisyonu seçimlerle ilgili yorum yapmaktan kaçınırken Avrupa Parlamentosu’ndan sert bir tepki geldi. AP’nin en büyük ikinci grubu Sosyalistler, seçim sonuçlarına keyfi müdahalelerin yapılmasının AB-Türkiye ilişkileri açısından sonuçları olacağı uyarısı yaptı.

Raporunda AKP iktidarına sert eleştiriler getirdiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İslam düşmanı’ olarak nitelendirdiği AP Türkiye Raportörü Hollandalı Sosyalist Kati Piri, Kürt illerinde seçimi kazanan adaylara mazbatalarının verilmediğini şaşkınlıkla öğrendiklerini söyledi. Sosyalist Grup adına yazılı bir açıklama yapan Piri, KHK’ler ile işlerinden olanların seçimleri kazanmalarına rağmen YSK’nın bu görevi ikinci gelenlere verdiğini hatırlatarak, ‘bu bütün demokratik standartlara aykırıdır ve seçim sonuçlarına büyük saygısızlıktır’ dedi.

Seçim sonuçlarının sadece arzu edilen aday kazandığında kabul edildiği gibi bir durumun ortaya çıktığını savunan Piri, iktidarın hem İstanbul hem de Kürt illerindeki seçimlere açıkça müdahale ettiğini vurguladı. YSK’nin KHK ile işlerinden ihraç edilmiş olanları neden aday olarak kabul ettiği sorusunu gündeme getiren Piri, ‘bizim anladığımız demokrasi ile gördüklerimiz arasında çok fark var’ dedi. Piri, seçilen bütün belediye başkanlarına bir an evvel mazbatalarının verilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Türkiye raportörü, seçim sonuçlarına keyfi müdahalelerin AB-Türkiye ilişkilerinde sonuçları olacağını söyledi.

Piri’nin ikazı önemli olmakla birlikte üye ülkelerce desteklenmedikçe çok bir anlam ifade etmiyor. Üye ülkeler ise şimdiye kadar seçimlerle ilgili AKP iktidarını eleştirmekten kaçındı. AB Komisyonu da sessizliğini koruyor. Ahval’in İstanbul seçimleri ile ilgili sorularını cevapsız bırakıyor.

Piri geçen ay kabul edilen ve AKP’nin sert tepkisini sebep olan raporunda Ankara ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını talep etmişti. AB müzakereleri en son başlığın açıldığı 30 Haziran 2016’dan bu yana fiilen askıda bulunuyor. Şimdiye kadar 35 müzakere faslından sadece 16’sı açıldı ve yalnızca bir tanesi kapatılabildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.