Antalya'daki kritik zirve başladı: Lavrov ve Kuleba aynı masada

Antalya'daki kritik zirve başladı: Lavrov ve Kuleba aynı masada

.

A+A-

Dünyanın gözü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla Antalya'da yaptığı görüşmede.

Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasının ardından, taraflar arasındaki ilk üst düzey görüşme bugün Antalya'da yapılıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı üçlü formattaki görüşme için masaya oturdu başladı.

'KULEBA VE ÇAVUŞOĞLU ATILABİLECEK ADIMLARI KOORDİNE ETTİ'

Çavuşoğlu, üçlü görüşmeden önce taraflarla ikili toplantılar gerçekleştirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kuleba ile Çavuşoğlu’nun yaptıkları ikili görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bakanların ‘Ukrayna’daki askeri operasyonların sonlanması için atılabilecek adımları koordine ettikleri’ ifade edildi.

Sosyal mesafenin korunduğu görülen üçlü görüşme ise yaklaşık olarak 11.15'te başladı.  Şu an için, toplantının ardından Lavrov ve Kuleba'nın ayrı ayrı basın toplantıları düzenlemesi bekleniyor. 

RUSYA NE İSTİYOR?

Rusya, toplantıdan önce Ukrayna'dan taleplerini şöyle sıraladı: 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın Rusya toprağı, Donbass'daki Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin de bağımsız devletler olarak tanınması; Ukrayna anayasasındaki NATO üyeliği hedefinin çıkarılarak ülkenin tarafsızlığının garanti edilmesi.

UKRAYNA NE İSTİYOR?

Ukrayna ise topraklarının pazarlık konusu olmayacağını vurguluyor; NATO üyeliğinin ele alınabileceğini söylüyor. Ancak Ukrayna'da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dahil, farklı yetkililerden verilebilecek tavizlerin boyutu konusunda çelişkili açıklamalar gelmesi de dikkat çekiyor. Antalya görüşmesi öncesinde Kiev, kalıcı ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi hedeflerini dile getirmiş durumda. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.