Ankara’da Ezidi bir kadın daha IŞİD'den kurtarıldı

Ankara’da Ezidi bir kadın daha IŞİD'den kurtarıldı

.

A+A-

IŞİD’in Şengal katliamı sırasında kaçırılan bir Ezidi Kürt kadın yıllar sonra Ankara’da yakınları tarafından para karşılığında IŞİD’den alınarak kurtarıldı.

Can güvenliği ve kişisel haklarına saygı gereği gerçek adı yerine “Rojda” adı kullanılan 23 yaşındaki kadın, Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Saray Mahallesi’nde yaklaşık üç yıldır bir IŞİD’liye ait evde tutuluyordu.

Rojda, tutulduğu evden Kanada’da bulunan akrabalarının örgüt militanına sekiz bin dolar ödemesiyle kurtarıldı.

Kısa Dalga’dan Hale Gönültaş’ın haberine göre Rojda, geçtiğimiz günlerde Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden biri olan Saray’da, ailesinin belirlediği kişiler tarafından teslim alındı.

Rojda’ya sağlığı yolculuk yapmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle güvenli bir yerde geçici bir tedavi uygulandı.

Genç kadın, geçtiğimiz günlerde IŞİD’den kurtarılan kız kardeşinin de yaşadığı bir Avrupa ülkesine ulaştırıldı ve tedavi altına alındı.

Ne olmuştu?

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesindeki bölgelere saldırı başlattı. Bir hafta süren saldırıda bin 293 kişi katledildi. Yarısı kadın ve kız çocuklarından oluşan 6 bin 417 kişi de kaçırıldı.

Saldırıdan kaçan yüz binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alındı.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kuruldu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin çalışmaları kapsamında şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı “Soykırım” olarak tanıdı.

Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.

Öte yandan IŞİD Tarafından İşlenen Suçları Araştırma Ekibi (UNITAD), 21 Eylül 2017'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2379 sayılı Kararı ile kuruldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.