Almanya'dan Gezi Davası adımı: Türkiye büyükelçisi Alman Dışişleri'ne çağrıldı

Almanya'dan Gezi Davası adımı: Türkiye büyükelçisi Alman Dışişleri'ne çağrıldı

.

A+A-

Gezi Davası'ndaki hapis cezalarını kınayan ve tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapan Almanya'dan yeni bir adım geldi. Berlin hükümeti, Türkiye'nin büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Almanya, Gezi Davası'nda verilen hapis cezalarını protesto etmek için Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, günlük basın toplantısında Aydın'ın bu sabah bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Sözcü, Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelere de aynı şekilde davranma çağrısı yaptıklarını söyledi. DW Türkçe'nin aktardığına göre sözcü, "(Üçüncü Gezi Davasında verilen) Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir" dedi.

Alman Dışişleri Sözcüsü "Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye'yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır" diye konuştu.

'İLİŞKİLERİ ZORA SOKAN BİR KARAR'

"İnsan haklarındaki endişe verici durum ve hukuk devletindeki ağır eksiklikler Türkiye ile olan ilişkilerimizi uzun süredir zor duruma sokuyor" diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur" diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Osman Kavala'nın diyalog ve sivil toplum nezdinde bir "köprü kurucu" rol oynadığını belirtti.

'SERBEST BIRAKILSIN' ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Almanya'da federal hükümet, iş insanı Osman Kavala'nın Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmasını sert bir dille eleştirmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mahkemenin verdiği kararın, "Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu" dile getirerek, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurgulamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.