Almanya’da darbe planladığı iddia edilen 19 kişi tutuklandı

Almanya’da darbe planladığı iddia edilen 19 kişi tutuklandı

.

A+A-

Almanya'da dün (7 Aralık) yapılan operasyonlarla gözaltına alınan ve "darbe planlamak" ile suçlanan 25 şüpheliden 19'u tutuklandı.

İtalya, Avusturya ve Almanya'daki 11 eyalette yapılan baskınlarda gözaltına alınanlardan 22'si "Almanya'daki siyasi sistemi devirmek isteyen bir terör örgütünün üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanacak.

Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang ve Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch, operasyonlarla ilgili konuştu.

Münch, kendilerini İmparatorluk Vatandaşı (Reichsbürger) olarak nitelendiren gruba mensup kişilere yönelik dün 150'den fazla adrese baskın yapıldığını açıkladı. Holger Münch'ün açıklamasına göre, 3 binden fazla güvenlik görevlisinin katıldığı dünkü operasyonların ardından 54 şüpheli hakkında işlem yapıldı; güvenlik güçleri aramalarda 50 silah ele geçirdi.

Münch, operasyonların gelecek günlerde de süreceğini söyledi.

Federal Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında, yargıç olarak görev yapan, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partili (AfD) eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann ile örgütün lideri olduğu düşünülen iş insanı Heinrich XIII Prens Reuss da bulunuyor.

"Homojen bir grup değiller"

Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang da konuyla ilgili Almanya kamu televizyonu ARD'ye demeç verdi.

Thomas Haldenwang, 21 binden fazla üyesi bulunan "İmparatorluk Vatandaşları" grubunun yüzde 10'unun şiddet yanlısı olduğunu, bir kısmının yasal ya da yasa dışı şekilde silah sahibi olduğunu söyledi.

Aşırı sağcılarla hareket eden İmparatorluk Vatandaşlarının, artık homojen bir grup olmadığına işaret eden Haldenwang, "Bunlar farklı grupların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Ancak bunların tek bir amacı vardır; bu devleti ve özgür, demokratik temel düzenimizi yıkmak istiyorlar" dedi.

Sanıklar arasında polis, eski ve muvazzaf askerlerin de bulunduğunu söyleyen Haldenwang, bilinenlerden çok daha fazla çevrenin bu gruplara destek verdiğini ancak güvenlik birimlerinde çalışanların çoğunluğunun Temel Kanun'a (Grundgesetz) uyduklarını kaydetti.

Haldenwang, polis ve diğer güvenlik kurumları için işe başvuranların Anayasayı Koruma Dairesince kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

İddianamede ne var?

Almanya Federal Başsavcılığı'nın iddianamesinde şüpheliler, "Almanya'daki mevcut devlet düzenini değiştirerek, ana hatlarıyla oluşturulmuş kendi hükümet düzenlerini getirmeyi kendine hedef edinmiş terör örgütüne mensup kişiler" olarak nitelendiriliyor.

Mevcut Almanya Federal Hükümetini tanımayan şüphelilerin iktidarın ele geçirilmesi ile oluşturacakları "askeri kol" ile düzeni sağlamayı amaçladıkları belirtilen iddianamede, darbe sonrası oluşturulacak yeni kabinede yer alacak isimlere de yer veriliyor.

Buna göre, Heinrich XIII Prens Reuss'un İmparator olacağı ve "Konsey" ismiyle kurulacak yeni yönetimde Adalet Bakanı Birgit Malsack-Winkemann, Dışişleri Bakanı Tim Paul G, Sağlık Bakanı Melanie R, Uluslararası Hukuktan Sorumlu Bakan Mattheas H, Askeri Kol Başkanı (Genelkurmay Başkanı) Rüdiger von P'nin olmasının öngörüldüğü ifade ediliyor.

İddianame, aralarında eski askerlerin de bulunduğu şüphelilerin Almanya Federal Meclisi'ne silahlı darbe yapmak için Kasım 2021'den itibaren darbe hazırlıklarına yoğunluk verdiğine işaret ediyor.

Reichsbürger hakkında

Kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre, 21 binden fazla kişinin yer aldığı grubun yüzde 5'ini aşırı sağcılar oluşturuyor.

Rapor, 2 bin 100 üyesi şiddet kullanmaya hazır olan grubun Almanya'yı meşru bir devlet olarak tanımadığına işaret ediyor.

Rapora göre, grubun üyelerinden bazıları monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler de Almanya'nın hâlâ askeri işgal altında olduğuna inanıyor. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.