Almanya: Türkiye'nin Güney Kürdistan operasyonu uluslararası hukukun ihlalidir

Almanya: Türkiye'nin Güney Kürdistan operasyonu uluslararası hukukun ihlalidir

.

A+A-

Alman Parlamentosu Soruşturma Birimi, Kürt parlamenter Gökay ;Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten bir rapor yayınladı.

Alman Parlamentosu Soruşturma Birimi, Kürt parlamenter Gökay Akbulut'un Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarına ilişkin sorusuna ilişkin, "Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu" belirten bir rapor yayınladı.

Türkiye'nin İskandinavya'da NATO'nun genişlemesine izin vermeyi reddetmesi üzerine yapılan tartışmaların ortasında, Almanya ile Türkiye arasında Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne askeri müdahalesi konusunda yeni bir anlaşmazlık ortaya çıktı.

Alman Der Tagesspiel internet sitesinde yer alan habere göre, Federal Meclis (Alman Parlamentosu) Soruşturma Teşkilatı yeni bir raporda, Türkiye'nin uluslararası hukuka göre PKK ile mücadele amacıyla Kürdistan Bölgesi'ne yönelik son saldırısının önüne geçilemeyeceği sonucuna vardı. . Rapora göre, Güney Kürdistan'daki PKK gerillaları şu anda Türkiye'ye doğrudan veya özel bir tehdit oluşturmuyor.

Kürt Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut bu nedenle Türkiye'nin NATO müttefikine tüm silah ve teknoloji teslimatlarına son verilmesi çağrısında bulunuyor.

Türkiye, bir ay önce Güney Kürdistan'da yeni bir saldırı başlattı. Operasyonda PKK'nın ikmal yollarını imha etmek ve mühimmat atmak için savaş uçakları, insansız hava araçları, topçu ve kara kuvvetleri kullanılıyor.

Irak hükümeti, Türkiye'nin saldırılarını kendi topraklarının ihlali ve "düşmanca bir eylem" olarak eleştirdi, ancak Türkiye'nin Güney Kürdistan'daki saldırıları üzerinde çok az etkisi oldu.

Yeni Türkye opersyonun başlamasından kısa bir süre sonra, Die Linke partisinden Kürt parlamenter Gokay Akbulut’un sorusu üzerine Alman hükümeti, Türkiye'nin komşu ülkedeki askeri operasyonuyla ilgili endişelerini dile getirdi, ancak eylemin yasayı ihlal ettiği yönünde yorum yapmaktan kaçındı.

Gökay Akbulut daha sonra, uzmanları milletvekillerinin hukuki sorunlarını araştıran Federal Meclis Soruşturma Dairesi'nin görüşüne başvurdu.

Kürt Milletvekili Gökay Abbulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bundestag'ın bilimsel servisini, Türkiye'nin Irak/Kürdistan işgalini değerlendirirken uluslararası hukuk konusunda uzman görüşü vermesi için görevlendirdim. Bu saldırı uluslararası hukuku ihlal etmektedir ve şiddetle kınanmalıdır!”

Raporda Federal Meclis uzmanları, Irak devletinin PKK saldırılarını engelleyemediği için Türkiye'nin Irak'a müdahale etmesi gerektiği yönündeki iddiasını reddediyor. Ankara, operasyonu gerektiren belirli PKK saldırısının adını vermiyor.

Türkiye'nin iddiasında ciddi şüpheler var

Raporda, "Gerçekten de son yıllarda Türkiye'deki PKK saldırıları artmak yerine azaldı" denildi. Türkiye, ciddi bir saldırı ve tehdit olmadığı sürece BM Şartı'ndaki meşru müdafaa hakkını kullanamayacaktır. Türk argümanına ilişkin 'çok ciddi şüpheler' var" dedi.

Akbulut, federal hükümeti Türkiye'nin müdahalesini kınamaya ve silahlarını askıya almaya çağırarak, "Bu özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında geçerlidir. Türkiye'nin müttefikinin uluslararası hukuku bu şekilde ihlal etmesi kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Federal hükümet, devlet egemenliğine saygı gösterilmesine büyük önem veriyor" dedi. Ancak Türk ordusunun kuzeydoğu Suriye ve kuzey Irak'taki operasyonlarının uluslararası hukukta net bir şekilde değerlendirilebileceğine dair hiçbir belirti yok" dedi.

Almanya'ya silah göndermeyi durdurması istenen bakanlık, Ankara'nın yıllardır "Türkiye'nin bölgesel askeri operasyonlar bağlamında kullanması için" silah almadığını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Federal Meclis'e yaptığı açıklamada, Federal Hükümetin "devlet egemenliğine saygı" konusuna büyük önem verdiğini söyledi. Ancak Türk ordusunun kuzeydoğu Suriye ve kuzey Irak'taki operasyonlarının uluslararası hukukta net bir şekilde değerlendirilebileceğine dair hiçbir belirti yok" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.