Almanya Seçim Komisyonu açıkladı: Yüzde 25.7 Sosyal Demokratlar kazandı

Almanya Seçim Komisyonu açıkladı: Yüzde 25.7 Sosyal Demokratlar kazandı

.

A+A-

Almanya'da ön sonuçlar sosyal demokratların uzun bir aradan sonra seçimlerin galibi olduğunu açıkladı. Koalisyon hükümetinin üçlü ortaklıkla kurulması bekleniyor.

Almanya'da düzenlenen federal parlamento seçimlerinin geçici sonuçları açıkladı. Yarışı az bir farkla önde götüren Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) seçimlerin galibi olduğunu açıklandı.   

SCHOLZ: BÜYÜK BİR BAŞARI

Pazar günü düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00 itibariyle sona erdi. Almanya Seçim Komisyonu'nun paylaştığı ön resmi sonuçlara göre, yüzde 25.7'ye ulaşan SPD seçimlerin kazananı oldu.

Partinin bir lideri Olaf Schoz SPD genel merkezinde yaptığı konuşmada alkışlarla karşılanırken, Sosyal Demokrat Parti'nin uzun zamandır en  iyi sonucu aldığını söyledi. "Bu büyük bir başarı" diyen Scholz, "Sonuçlar, seçmenlerin beni başbakan olarak görmek istediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. Scholz daha sonra diğer adaylarla katıldığı televizyon tartışmasında hükümeti Noel'e kadar kurmak istediğini açıkladı.

 

TARİHSEL YENİLGİ

Görev süresinin dolması nedeniyle uzun bir aradan sonra Angela Merkel'siz seçimlere giren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise tarihsel bir yenilgi aldı. CDU/CSU, yüzde 24.1 ile ikinci sırada yer alıyor. Ancak bu oran partinin II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da düzenlenen genel seçimlerde aldığı en düşük oy anlamına geliyor. Koalisyon ihtimallerine değinen CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, SPD'nin dışlandığı bir senaryodan da söz etti. Ziemiak, ilk sonuçların açıklanmasının ardından CDU/CSU-Yeşiller-FDP koalisyonunun mümkün olduğunu dile getirdi. 

'MUHAFAZAKÂRLARIN LİDERLİĞİNDE BİR HÜKÜMET İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'

Laschet'in kendisi de iktidarı kaybetmek istemediklerini vurgulayarak "Bunun ucu açık ve başa baş bir seçim olacağını biliyorduk. Sonuçtan memnun olmamız mümkün değil ama bu uzun bir gece olacak. Muhafazakârların liderliğinde bir hükümet inşa etmek için elimizden geleni yapacağız" dedi  Almanya'da ilk kez üç partili bir koalisyon hükümetinin kurulabileceğini söyleyen muhafazakâr lider, "Sonuçlar Almanya ve tüm demokratik partiler adına büyük bir meydan okuma" ifadelerini kullandı. 

SOL PARTİ'NİN BARAJ SORUNU

Seçimlerin ön sonuçlarına göre SPD kazanan ilan edilirken bir büyük düşüş de Sol Parti'nin oylarında gözlemleniyor. Bir önceki seçimlerde 8.6 oya sahip olan Doğu Almanya'nın Komünist Partisi'nin mirasçısı Sol Parti, yüzde 4.9 oy oranıyla yüzde 5'lik barajın hemen gerisinde duruyor. Ancak bu orana ulaşamasa da en az 3 bölgeden temsilci çıkartan Sol Parti, Alman Seçim Yasası'na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı. Dolayısıyla mecliste grup olarak temsil edilme hakkı kazandı.

Barajdan özel bir düzenlemeyle muaf olan Danimarkalı azınlığın partisi Güney Schleswig Seçmen Birliği'nin (SSW) parlamentoya bir temsilci göndereceği bildirildi. 

YEŞİLLERİN BURUK ZAFERİ

Adaylar arasında oylarını en fazla arttıran parti ise Yeşiller. Yüzde 14.8'e ulaşan parti bugüne kadar genel seçimlerde aldığı en yüksek oya ulaştı. Buna karşın Yeşillerin geçtiğimiz aylarda anketlerde yer yer zirveyi yakaladığı da gözlemleniyordu. Bu nedenle parti, oylarını neredeyse ikiye katlasa da sandıktan çıkan ilk sonuçlara dair 'sevinilecek bir şey olmadığını' açıkladı. 

Yeşillerin koalisyon görüşmelerinde de kilit rol oynaması bekleniyor. Parti, yaptığı ilk açıklamalarında SPD'yi seçim başarısı için kutladı. Yeşiller Genel Sekreteri Michael Kellner, koalisyon ihtimalleri için tüm demokratik partilerle görüşmeye istekli olduklarını söyledi.

 

BAERBOCK: BENİM HATAM

Partinin başbakan adayı Annalena Baerbock ise konuşmasında, sonuçları 'fantastik' diye niteleyerek kendilerine gelecek için bir yetki verildiğini söyledi. Baerbock, Almanya'nın yeni bir başlangıca ve 'iklim hükümetine ihtiyacı var' dedi. Baerbock, genç seçmenlere ve iklim krizi eylemlerine katılan öğrencilere teşekkür etti. 

Baerbock, bununla birlikte kampanya sürecinin ilk günlerinde birinci parti konumunda olduklarını hatırlatarak "Daha fazlasını istiyorduk. Bunu kısman, kampanyanın başında yapılan hatalar, benim yaptığım hatalar nedeniyle başaramadık" dedi. Baerbock, koalisyon pazarlıkları sırasında farklı partilerin farklı kombinasyonlarla birbirleriyle görüşmesi gerektiği görüşünü de paylaştı.

GENÇLERİN TERCİHİ LİBERALLER OLDU

Gençlerin büyük oranda tercih ettiği liberal Hür Demokrat Parti (FDP) oylarını az da olsa yükselterek yüzde 11.5 ile dördüncü sırada yer aldı. İdeolojik çizginin en sağında sayılabilecek Almanya için Alternatif (AfD) Partisi de yüzde 10.3 oy oranıyla beşinci oldu. 

Son yılların en başa baş geçen seçimleri öncesinde mevcut iktidarın küçük ortağı Sosyal Demokratlar, büyük ortak Hıristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) kıl payı farkla önündeydi.

BERLİN'DE OY PUSULALARI YETMEDİ  

Almanya seçimlerinde katılım oranları da merak konusu. Federal Seçim Kurulu Başkanı Georg Thiel, oy verme merkezlerinde kullanılan oyların sayısının 2017 seçimlerindekinden daha az olduğunu ama posta yoluyla kullanılan sayısının önemli ölçüde artmasını beklediklerini söyledi.

Hem parlamento seçimleri hem yerel seçimler, hem de kira artışının engellenmesini öngören bir referandum için sandığa gidilen başkent Berlin'de ise çok yüksek katılım kaydedildiği belirtildi. Birçok seçim merkezinde uzun kuyruklar oluşurken, bazı noktalarda pusulalar yetmeyince yeni pusula getirilmesi gerekti. Kuyrukta iki saate yakın bekleyenler olduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.