Almanya: Alevilere 30 milyon euro destek verilmedi

Almanya: Alevilere 30 milyon euro destek verilmedi

.

A+A-

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Aralık 2021’de Siirt’te yaptığı bir konuşmada lisana getirdiği, “Almanya Alevilere 2019 yılında 30 milyon Euro takviye verdi” halindeki savına bir soru önergesi aracılığıyla karşılık verdi.

Türkiye kökenli Sol Partili Federal Milletvekili Gökay Akbulut’un Erdoğan’ın kelam konusu açıklamalarına ait verdiği soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı’ndan gelen cevapta, “Federal Hükümet, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun 2019’da Federal Hükümet’ten 30 milyon Euro hibe aldığını teyit etmiyor” sözüne yer verildi.

Gökay Akbulut, Alman Federal İçişleri Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği karşılığı Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

“Yalanlara dokümanlarla cevap verebilmek için…”

Akbulut iletisinde, “AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Alevi örgütlenmesini gaye alarak, Almanya hükümetinden 30 milyon Euro dayanak aldıklarını sav etmişti. Bu palavralara dokümanlarla karşılık verebilmek için soru önergesi hazırladık ve 30 milyon Euro alınmadığını belgeledik” dedi.

Soru önergesinde ayrıyeten Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) 2014-2021 yıllarında Federal Hükümet tarafından ne kadar mali kaynak aktarıldığı da soruldu.

Buna verilen cevapta Alman hükümetinin ahenk, göç ve toplumsal çalışmalar için AABF’ye bu müddet zarfında yaklaşık bir milyon 200 bin Euro dayanak verildiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile 5 Aralık 2021’de Siirt ziyareti sırasında katıldığı “Demokrasi Konuşmaları” aktifliği programında, kendisine Alevilerin yaşadığı birtakım sorun ve taleplerin iletilmesi üzerine şu sözleri kullanmıştı:

“Bu işi şu anda en büyük tahrik ögesi olan yurt dışı, yurt dışında da birinci derecede Almanya. Almanya’da da bilhassa Alevilik’ten öte Ali’siz Alevilik ile adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’i kasten) hatta buradan aday yapmak da istedi. Bunların da esasen kimler olduğunu bilirsiniz. Önemli de onlara para takviyesi veriyorlar. Bundan 2 yıl öncesi sayıyla 30 milyon avro yıllık, bunlara bir mali takviyeleri de olmuştu.”

/DW

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.