Alan Kurdi gemisi Fransa'ya gidiyor

Alan Kurdi gemisi Fransa'ya gidiyor

Libya açıklarında geçen cumartesi günü üç ayrı sığınmacı teknesinden 133 kişi kurtaran Alan Kurdi gemisi; İtalya, Almanya ve Malta'ya yanaştırılmayınca Fransa'ya yöneldi.

A+A-

Alman yardım derneği Sea-Eye'a ait olan "Alan Kurdi" adlı sığınmacı kurtarma gemisindeki 8 kişi daha önce sağlık sebepleri nedeniyle İtalyan sahil güvenlik birimlerine teslim edilmişti.

Sea-Eye, kalan 125 sığınmacıyla ilgili olarak Malta'nın yardımcı olmayı "direkt reddettiğini", İtalya'nın Alan Kurdi gemisine Alman makamlarıyla irtibata geçmesini söylediğini, Alman yetkililerin ise yardım taleplerine yanıt vermediğini duyurdu.

Bunun üzerine gemi, Fransa'nın Marsilya limanına yönelmeye karar verdi. Sea-Eye Başkanı Gorden Isler, "İtalyan ve Alman makamlarının ataleti, bizi bu adımı atmaya mecbur kıldı" diye konuştu.

Adını 2015 yılında ailesiyle birlikte sığınmacı teknesiyle Avrupa'ya ulaşmak isterken Ege Denizi'nde boğularak hayatını kaybeden 3 yaşındaki Rojavalı Alan Kurdi'den alan yardım gemisi, Libya açıklarına gitmek için Marsilya limanından hareket etmişti.

Mürettebat değiştirmek ve yeni bir göreve hazırlanmak için yeniden bu limana dönmesi planlanıyordu.

Fransız hükümeti, geminin yanaşmasına izin verip vermeyeceğine dair bir bilgi vermedi. Ancak hükümet sözcüsü Gabriel Attal, Marsilya "en yakın ve en güvenli liman" olduğu için Alan Kurdi'nin bu girişimde bulunması halinde Fransa'nın da "sorumluluklarından kaçmayacağını" söyledi

Sea-Eye Başkanı Isler de "Fransız hükümetinin yardım talebimize nasıl yanıt vereceğini bilmiyoruz... Ancak Fransız halkının desteğine inanıyoruz. Onlar Alan Kurdi'nin Marsilya açıklarında mahsur kalmasına izin vermeyecektir" dedi. (Kaynak: DW)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.