AİHM'den 'Öcalan Siyasi İrademdir' Kararı

AİHM'den 'Öcalan Siyasi İrademdir' Kararı

"Abdullah Öcalan’ı siyasi irade olarak görüyorum" beyanında bulunduğu için 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen Fehime Ete, AİHM’e taşıdığı davada haklı bulundu.

A+A-

"Abdullah Öcalan’ı siyasi irade olarak görüyorum" beyanında bulunduğu için 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen Fehime Ete, AİHM’e taşıdığı davada haklı bulundu. AİHM, cezayı "düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali" olarak değerlendirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "Abdullah Öcalan siyasi irademdir" dilekçesi verdiği için Fehime Ete'ye (59) kesilen 1 yıl 8 ay hapis cezasını “Düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali” olarak karara bağladı. Öcalan için 2006 yılında başlatılan "Abdullah Öcalan siyasi irademdir" kampanyası kapsamında dilekçe veren ve bu dilekçeleri dağıtmaktan hakkında açılan davada hapis cezası alan Ete, AİHM'e taşıdığı davada Türkiye’yi tazminata mahkum ettirdi.

YARGITAY KARARI ONADI 

Edinilen bilgilere göre Fehim Ete, Siirt'in Baykan ilçesinde 25 Şubat 2006'da gözaltına alınarak kapatılan Diyarbakır Özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla ceza aldı. Ete’nin avukatları, sonuçlanan davayı 10 Nisan 2010'da Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, ilk derece mahkemenin kararını 20 Eylül 2011'de onadı.

Yargılama sürerken 16 Şubat 2010'da tutuklanan Ete, 1 yıl 2 ay hapis yattıktan sonra, kalan cezasının başka bir davadan yattığı tutuklu yargılanması nedeniyle mahsup edilerek 15 Mart 2011'de tahliye edildi.

AİHM: HAKKI İHLAL EDİLDİ 

Yargıtay'ın cezayı onamasının ardından Ete'nin avukatı Reyhan Yalçındağ, müvekkilinin "düşünce ve ifade özgürlüğünü hakkının ihlali" nedeniyle AİHM'e başvurdu. 

AİHM, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar vererek Türkiye’yi 2 bin 500 euro tazminata mahkum etti.

AİHM, bin 780 euro yargılama giderinin de Türkiye tarafından ödenmesine hükmetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.