Adıyaman'da üç katlı kült alanı bulundu!

Adıyaman'da üç katlı kült alanı bulundu!

Adıyaman’da 100 metre yükseklikte ve Kommagene Krallığı’na ait olduğu düşünülen 1800 yıllık üç katlı kült alanı bulundu.

A+A-

Adıyaman’da 100 metre yükseklikte ve Kommagene Krallığı’na ait olduğu düşünülen 1800 yıllık üç katlı kült alanı bulundu.

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 100 metre yükseklikte Kommagene Krallığı’na ait olduğu düşünülen 1800 yıllık üç katlı mağara bulundu. Mağaranın üç katlı kaya yerleşim alanı olduğu belirlendi.

Kahta- Diyarbakır karayolunun 20. kilometresinde Teğmenli köyü yakınlarında dağlık alanda köylüler, 100 metre yükseklikte üç katlı iç içe geçişleri olan Kommagene Krallığı’na ait olduğu değerlendirilen bir mağara buldu.

Zemin katı tek parça olan mağaranın ikinci ve üçüncü katının ise oyma merdiven yapılarak birbirine bağlandığı belirlendi. Sarp kayalıklarda bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’na ait iki yazıt bulunduğu belirlenen mağarayı incelemek isteyen müze müdürlüğü ekipleri, AFAD’dan lojistik destek alıp, dağcılık yöntemlerini kullanarak mağaraya girebildi.

5d412d60a75b2.jpg

MİTHRİDATES'İN KRALİYET KÜLT ALANI OLABİLİR

Mağaranın kraliyet mensuplarına ait olduğunu değerlendirdiklerini ifade eden Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, buranın bir kraliyet alanı olabileceğini belirtti.

“İlimiz Kahta sınırları içerisinde yaklaşık 100 metre yüksekliğinde bir kaya yerleşimi tespit edildi. Bu kaya yerleşiminde iki farklı yerde iki yazı tespit edildi. Bu yazıtlar da Bakhios mağaraları şeklinde tercüme edilmekte. Bakhios burada Tanrı Dionysos olabileceği gibi, Bakhios adında bir kişinin adının olabilme ihtimali de var. İkinci yazıda ise Mithridates’in oğlu ve torunu şeklinde geçmektedir. Bu da Kommagene krallarından Mithridates’in kraliyet kült alanı olarak düşünülmektedir. Yaklaşık 100 metre yüksekliğinde mağaralar burada üç katlı şeklinde yapılmış ve iç içe merdivenler ile geçilmektedir.”

5d412d4aa81d1.jpg

GÖZETLEME ALANLARI VAR 

Üç katlı kaya yerleşim alanı olan ve milattan sonra 2. yüzyıla ait alan olduğunu belirten Müze Müdürlüğü Uzmanı Arkeolog Mustafa Çelik ise, kaya yerleşiminin içinde gözetlemele ve su depolama alanları olduğunu söyledi.

“100 metre yükseklikte 90 derece eğime sahip biz burada AFAD’dan gerekli, lojistik eğitim desteği alarak yukarı çıkabildik, dağcılık tekniklerini kullandık. Yukarıya çıktığımızda ilk katta bağımsız bir kaya yerleşim alanı gördük. Ancak ikinci kata çıktığımızda birbirine merdivenler ile bağlantılı yukarıya doğru tırmanan bir nevi tripleks diyebileceğimiz bir kaya yerleşim alanı gördük. İçerisinde yer yer gözetleme alanları mevcut, burada var olan yazıtlarda buranın bir kült alanı olabileceğini düşünmekteyiz. İçerde suni çukur alanlar mevcut, harici su depolayabilecekleri alanlar var. Tarih olarak yazıtlardan milattan sonra 2. yüzyıla ait Kommagene krallarından Mithridates’in  kraliyet kült alanıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.