AB’li 24 bakandan Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi çağrısı

AB’li 24 bakandan Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi çağrısı

.

A+A-

Başta kadına ve aile içi şiddete karşı olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan önemli bir belge olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin ayrılma kararına yönelik tepkiler devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden 24 bakan, Türkiye'yi "sözleşmeden çekilme kararını" yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

AB’li bakanlar,  imzacı olmayan Avrupa Konseyi üyesi ülkelerini de bir an evvel Anlaşma'yı onaylamaya davet etti.

Avrupa Birliği üyesi 14 ülkeden 24 bakan, 11 Mayıs 2011’de İstanbul'da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 10'uncu yıldönümü dolayısıyla, Fransız Le Monde gazetesinde ortak bir makale yayınladı.

Makalede şiddeti önlemeyi, mağdurları korumayı ve failleri yargılamayı amaçlayan bir dizi çok disiplinli önlemi içeren sözleşmenin, imzacı ülkelere barınma yerleri, yardım hatları oluşturma gibi somut önlem ve mağdurlara kapsamlı yardım sunma gibi zorunluluklar getirdiği belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin "insan hakları ihlali ve bir tür ayrımcılık olduğunu" kesin bir dille kabul eden sözleşmenin, Avrupa'da yasal bir çerçeve oluşturmasından dolayı da büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Makalede sözleşmenin Avrupa'daki kadınların yaşamları üzerinde gerçek bir etki yarattığı ifade edildi.

AB'li bakanların kaleme aldığı makalede şu ifadeler yer aldı:

"Sözleşme karşıtları, toplumsal cinsiyet rollerinin, genel tanımların yanısıra, genel olmayan toplumsal cinsiyet rollerine karşı söylemlerle saldırdılar. Bundan daha da endişe verici olan, bazı Avrupa hükümetlerinden ve parlamenterlerden de eleştiri gelmesi, sözleşmenin Avrupa Birliği tarafından onaylanmasını engellemektedir. Son olarak Türkiye de anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Sözleşmeyi İstanbul'da imzalayan ilk ülke olan Türkiye'nin bu adımı, endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu göstermiştir. Türkiye'de ve başka yerlerde kadın ve kız çocuklarıyla dayanışmamızı ifade etmek istiyoruz. Türkiye'yi bu kararını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. Avrupa Konseyi üye devletlerini de bu tarihi anlaşmayı imzalamaya ve onaylamaya çağırıyoruz.”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.