ABD'nin terör raporunda Türkiye'ye eleştiri

ABD'nin terör raporunda Türkiye'ye eleştiri

Türkiye'nin terörle mücadele faaliyetlerine ilişkin kapsamlı değerlendirmede, ülke içinde 'terörün çok geniş bir şekilde tanımlanarak özgürlüklerin kısıtlandığı' eleştirisi getirildi.

A+A-

 

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl Kongre’ye sunmak üzere hazırladığı ve ülkelere göre terör faaliyetlerinin değerlendirildiği raporda, Türkiye’ye geniş bir yer ayrıldı. Raporda Türkiye’de ‘terörün çok geniş bir tanımı olduğu’ eleştirisi getirildi.

‘SAVCILAR TERÖRÜN TANIMINI GENİŞLETTİ’

Amerika’nın Sesi’nden Begüm Dönmez Ersöz’ün derlediği habere göre, raporun Türkiye bölümünde PKK ve YPG operasyonlarının yanı sıra IŞİD’le mücadeleye katkılar ve terörün finansmanı konusundaki eksikliklere değinildi. İç siyaset açısından ise ‘hükümetin kapsamı geniş terörle mücadele yasası uyarınca bazı özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü kısıtlamayı sürdürdüğü’ yorumu yapıldı. Savcıların, terör ve ulusal güvenliğe yönelik tehdit kavramlarına ilişkin tanımı genişleterek aralarında gazeteciler, muhalif siyasetçiler, aktivistler ve hükümeti eleştirenlerin olduğu geniş yelpazeden kişileri haklarında açılan soruşturmalar kapsamında yargıladığı belirtildi.

‘SADECE ÜÇ AYDA 10 BİNDEN FAZLA SOSYAL MEDYA HESABI KAPATILDI’

‘Türkiye’de terörün geniş bir tanımı olduğu ve bu tanımın anayasal düzene ve devletin iç ve dış güvenliğine karşı suçları da kapsadığı’ ifadeleri kullanırken, yılın sadece ilk çeyreğinde 10 binden fazla sosyal medya hesabının terör propagandası yapıldığı gerekçesiyle yargıya intikal ettirildiği de belirtildi. Raporda, 3 bin 600 kullanıcının sosyal medya faaliyetleri sebebiyle soruşturmayla karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

Raporda Türkiye’nin PKK ve YPG’ye karşı operasyonlarının yanı sıra IŞİD’le mücadele sürecine katkıları, terörün finansmanı konusunda Türkiye’deki mekanizmaların etkinliği ve FETÖ ile bağlantılı soruşturmalara da yer verildi. ‘Sınırları içinde ve dışında terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürdüğü’ belirtilen Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta IŞİD ve diğer terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar açısından hem kaynak hem de transit ülke olduğu kaydedildi. Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terörle mücadele operasyonları için hava sahasına ve üslerine erişim sağlamayı sürdürdüğü belirtildi.

İADE EDİLEN YABANCI TERÖRİST SAVAŞÇILAR

Raporda Türkiye’ye ilişkin paylaşılan verilere göre, Ankara 2011’den bu yana 100’ün üzerinde ülkeden gelen 7 bin 800 yabancı terörist savaşçıyı iade etti. IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen kişilerin ve aile bireylerinin iadesi için başlatılan çabalar kapsamında 2019 yılının kasım ayı ortası ve aralık ayı başı arasındaki dönemde Ankara’nın terörizm gerekçesiyle 70 kişiyi ya sınır dışı ettiği ya da ülkeye girişine izin vermediği de belirtildi.

ERBİL SUİKASTI DA RAPORA GİRDİ

Raporda ‘PKK’nin Türkiye sınırları içinde ve dışında terör saldırılarını sürdürdüğü, güvenlik güçlerinin hem ülke içinde hem de Irak ve Suriye’nin kuzeyinde askeri operasyonlar yürüttüğü’ kaydedildi; her yıl PKK ve Türkiye’de çözüm sürecine ilişkin tartışmalar konusunda rapor hazırlayan sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun verilerine yer verildi. Raporda 2017’de PKK’nin Irak’ta kaçırdığı iki MİT mensubunun 2019 sonu itibarıyla hâlâ kayıp olduğu da belirtildi. Temmuz 2019’da PKK mensubu oldukları düşünülen saldırganların Erbil’de bir restoranda bir Türk diplomata düzenlediği suikast da rapora girdi.

‘TERÖRÜN FİNANSMANI MEKANİZMALARINDA EKSİKLİK’

Raporun ‘Terörün Finansmanıyla Mücadele’ bölümündeyse, Türkiye’nin kara paranın aklanmasıyla mücadele için oluşturulan Mali Eylem Görev Gücü’nün ve IŞİD’in Yenilgiye Uğratılması Koalisyonu’nun mali ayağı olan IŞİD’in Finansmanıyla Mücadele Koalisyonu’nun üyesi olduğu hatırlatıldı.

2019 yılı Aralık ayında Mali Eylem Görev Gücü’nün Türkiye’nin bu kurumun standartlarına uyumu ve kara para aklamayla mücadele mekanizmalarının ne kadar etkili olduğunun değerlendirildiği bir rapor yayımladığı ve bu raporda Türkiye’ye ilişkin ciddi eksikliklerin tespit edildiği vurgulandı.

Bu eksikliklerin giderilmesi için Mali Eylem Görev Gücü’ne bağlı Mali Suçlar Soruşturma Kurulu’nun bir eylem planı başlattığı ve yıl sonunda bu eylem planı çerçevesinde atılan adımların Mali Eylem Görev Gücü tarafından değerlendirileceği belirtildi.

ABD Dışişleri’nin raporunda genel olarak öne çıkan konular ise IŞİD’le mücadele kapsamında Irak, Suriye, Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinin yanı sıra Hizbullah, Hamas ve El Kaide örgütleri bağlamında İran oldu.

Amerika’nın Sesi

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.