ABD'nin petrol ihracatı, ithalatını geçti

ABD'nin petrol ihracatı, ithalatını geçti

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'nin petrol ihracatı, 1973'ten bu yana ilk defa petrol ithalatını geride bıraktı.

A+A-

Haber Merkezi- ABD Enerji Enformasyon İdaresinden (EIA) yapılan açıklamaya göre, eylül ayında ülkenin petrol ihracatı, ithalatından günlük ortalama 89 bin varil fazla oldu.

Söz konusu ayda ABD'nin petrol ithalatı 8 milyon 668 bin varil, petrol ihracatı ise 8 milyon 757 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Böylece, ülkede ham petrol ve petrol ürünlerini kapsayan petrol ihracatı, 1973'ten bu yana ilk defa ithalatı geçmiş oldu.

ABD'nin 2009'da petrol ihracatı, ithalatından günlük ortalama 10 milyon varil daha düşüktü. Bu farkın kapanmasında ABD'nin artan ham petrol üretimi etkili oldu. Ülkede günlük ortalama ham petrol üretimi 2009'da 5,3 milyon varilken, bu miktar Eylül’de 12,1 milyon varile yükseldi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama 2015 sonunda ABD'nin ham petrol ihracatını engelleyen yasağı kaldırmıştı. ABD, Kasım 2018'de önce Suudi Arabistan, daha sonra da Rusya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ham petrol üreticisi olmuştu.

Kaynak: Rûdaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.