ABD’li dev banka tarih verdi: Dolar ne zaman 10 TL olacak?

ABD’li dev banka tarih verdi: Dolar ne zaman 10 TL olacak?

.

A+A-

 

ABD’li dev banka tarih verdi: Dolar ne zaman 10 TL olacak?
'Banka, 27 Ağustos'ta 8,35 olan dolar/TL kurunun, yıl sonunda 9,25, Eylül 2022'de 10.00, 2022 sonunda 10,25 olacağı tahminini paylaştı.'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz takıntısı Türk Lirası’nın değeriyle birlikte Merkez Bankası rezervlerini de eritti. Eski Maliye ve Hazine Bakanı ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’ın dolar kurunu düşük tutmak için Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını sattığı ve rezervlerin bu hızla ancak beş senede eski seviyesine geleceği ortaya çıkmıştı. Ancak Erdoğan’ın Merkez Bankası’na müdahalesi bitmedi.

ABD'nin önde gelen bankalarından Wells Fargo, ‘uluslararası ekonomik görünüm: Ağustos 2021' başlıklı bir rapor yayınlayarak Türkiye ekonomisi ve dolar/TL kuruna ilişkin değerlendirme ve tahminlerine de yer verdi.

Banka, 27 Ağustos'ta 8,35 olan dolar/TL kurunun, yıl sonunda 9,25, Eylül 2022'de 10.00, 2022 sonunda 10,25 olacağı tahminini paylaştı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, raporda Erdoğan'ın 4 Ağustos 2021 günü yaptığı “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasına atıfta bulunuldu.

Cumhurbaşkanı'nın “faizleri düşürünce enflasyonun da düşeceği” şeklinde geleneksel olmayan bir para politikası görüşüne sahip olduğunu aktaran banka, geçmişte Erdoğan'ın benzer açıklamalarının ardından Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin tasfiye edildiğine ve yerlerine kendisinin faizle ve para politikasıyla ilgili görüşlerini uygulaması daha muhtemel kişilerin atandığına işaret eti.

Banka, yine benzer şekilde TCMB'de tasfiyeler ve görev değişimi olması durumunda TL'nin ciddi bir baskı altında kalabileceğini ve dolar karşısında yüzde 10 değer kaybı yaşayabileceğini öne sürdü.

Banka, bu senaryonun, yıl sonu için açıkladıkları 9,25'lik dolar/TL tahminini desteklediğini yazdı.

Uzun vadeli olarak bakıldığında Türkiye ekonomisinin temellerinin kırılgan kalmasının muhtemel olduğuna işaret edilen raporda, son dönemde Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelen 6,3 milyar dolarlık SDR ve Güney Kore ile yapılan 2 milyar dolarlık swap (takas) anlaşmasına rağmen TCMB'nin rezervlerinin tükenmiş durumda olduğu vurgulandı.

Cari açık ve dış finansman ihtiyacı ile yüksek enflasyonun TL üzerinden baskı oluşturmaya devam edeceğine işaret eden banka, 2022'de TL'de kademeli bir değer kaybı öngördüklerini ancak sert değer kaybı risklerinin de bulunduğunu ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.