ABD'den YPG'ye silah yardımı açıklaması

ABD'den YPG'ye silah yardımı açıklaması

Dün, Donald Trump’ın Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Açıklamada Türkiye'de yapılan açıklamanın aksine, ‘sahadaki ortaklara askeri desteğe yönelik yeni düzenleme’ yapılacağı ifadesiyle yetinildi.

A+A-

Dün, ABD Başkanı Donald Trump, twitter hesabından  attığı “Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ortadoğu’da miras aldığım karışıklığı sona erdirip barış getirmeyi konuşacağız”, “Ortadoğu’da işleri yoluna koyacağım. Bu zamana kadar birçok yaşam ve 6 trilyon dolarlık hata yapılmış, öncelikle bunları düzelteceğim. En başından oraya girmemeliydik” twitlerinin akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı aradı.

Medyada geniş yer bulan bu telefon trafiğinin akabinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı basın açıklamasında “Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini, bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir.” İfadelerini kullandı.

 

Gerçekleştirilen bu telefon trafiğinin akabinde Beştepe’den gelen açıklamada ise;

 

“Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuları ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunmuşlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı görüşmede, terörle mücadele üzerinde de durulmuştur. Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine de değinen iki lider, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dâhil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalmışlardır" ifadeleri yer aldı.

 

Aynı görüşme trafiğine yönelik Beyaz Saray’dan da ‘teyidi vakit alan’ bir açıklama yapıldı: Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Türkiye Dışişlerinin ve Saray'ın açıklamalarını doğrulayacak bir ifade yok:

 

“* Başkan Donald Trump bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü.

 

* Başkan Trump, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortalığın, özellikle terörizmin her haline karşı mücadele ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesi açısından önemini tekrarladı.

 

* Suriye konusunda iki lider Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasının ve bu ülkede devam eden iç savaşın barışçıl çözümü için BM öncülüğünde devam eden Cenevre sürecinin desteklenmesinin önemini görüştüler.

 

* Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan insani krizin sonlandırılması, Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesinin ve hem kötü niyetli müdahalelerden hem de teröristler için güvenli bölgelerden arındırılmış birleşik bir Suriye’nin istikrarının sağlanması ihtiyacını vurguladılar.

 

*  Rakka’daki savaşın tamamlanmasının ardından IŞİD’in geri dönemeyeceği bir istikrar aşamasına doğru ilerlerken Başkan Trump daha önceki politikamızla tutarlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’de sahadaki ortaklarımıza verilen askeri destek konusunda olması beklenen düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

 

* İki lider ABD’den askeri teçhizat alımını da tartıştılar.

Washington Post: Türkiye'nin ilk açıklaması, Amerikan yönetiminde şaşkınlık yarattı!

Beyaz Saray’ın ‘‘ABD’nin Suriye’de sahadaki ortaklarına askeri destek konusunda yeni düzenlemeler yapmayı planladığı’nı belirtmekle yetindiği açıklamasıyla ilgili, Türkiye’nin ‘ABD YPG’ye silah yardımını kesecek’ açıklamasının Amerikan yönetiminde şaşkınlık yarattığını, bu açıklamanın ABD’de teyit edilmesinin vakit aldığını belirterek “İlk başta, yönetimin ulusal güvenlik ekibi Türklerin açıklaması karşısında şaşırmış ve bu konuda ne söyleyecekleri hususunda kararsız görünüyordu. Dışişleri Bakanlığı soruları Beyaz Saray’a yönlendirdi ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden teyit gelmeden saatler geçti. Akşam üzerine doğru, Beyaz Saray silah yardımının kesileceğini teyit etti ancak zamanlama konusunda ayrıntı vermedi.” ifadelerini kullandı.

1209 no’lu kararname

Wall Street Journal’ın "Trump yonetimi, Turk liderlerinin bu sabahki iddialarini dogurulamis. ABD Kurt savascilarina dogrudan silah sevkiyatini durdurumaya hazirlaniyor ISID'e karsi en guclu muttefikine darbe vuruyor." şeklinde okuduğu Trump açıklamasının bir başka boyutu, SDG’nin Rakka operasyonu  öncesi Trump’ın Nisan ayında imzaladığı ve YPG’ye doğrudan silah verme yetkisini Pentagon’a verdiği 1209 no’lu kararname. Bu kararnameyle birlikte Pentagon YPG’ye doğrudan hem Rakka hamlesi öncesi hem de sonrası (birkaç gün önce) silah sevkiyatlarıger çekleştirdi.

 

Seçildiği günden beri başkanlığı tartışılan ve Amerika siysetinde izole edilmeye çalışılan Trump’ın güvenlik danışmanı Flynn’in de Zarrab dosyasında Erdoğan’la ilişkileri savcılık soruşturması kapsamına alınmasıyla birlikte Trump’ın bu sürpriz Erdoğan görüşmesinin ne anlama geldiği, önümüzdeki süreçte belli olacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.