ABD'den Türkiye'ye yeni yaptırım tehdidi

ABD'den Türkiye'ye yeni yaptırım tehdidi

.

A+A-

ABD, Ankara'nın aralarında Rus hava savunma sistemi alımı da olan 'istikrar bozucu' davranışları nedeniyle Türkiye'ye daha fazla yaptırım uygulama tehdidinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, "Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini almasına ve konuşlandırmasına karşı çıkmaya devam ediyoruz. Rusya'dan başka bir büyük silah alışverişi yapılmasının yeni CAATSA yaptırımları tetikleyeceğini açık söylemiştik" dedi. 

ABD'nin yasama sisteminin üst meclisi olan Senato'nın Dış İlişkiler Komitesi'nin Washington'ın Türkiye politikası ile ilgili oturumunda konuşan Nuland, "F-35 savaş uçaklarının satışı ve ortak üretimindeki yasaklar devam edecek" dedi.

Senatör Jim Risch de, "S-400'ler Türk toprağında olduğu sürece F-35'ler Türkiye'ye gönderilmeyecek" diye konuştu.

Türkiye'de bir noktada F-35'ler için 900 kadar parça üretildiğine dikkat çeken Risch, "Minimal seviyeye indirildi ve kademeli olarak sıfırlanacak" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport geçen günlerde, gelecek aylarda Türkiye'ye 2. parti S-400'leri göndermek için bir proje geliştirileceğini ifade etti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, Türkiye'nin KKTC'ye bir drone üssü kurduğuna dair bilgisi olduğunu söyledi. Nuland konuyla ilgileneceğini söyledi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsünü değiştirmeye yönelik açıklamalarına da değinen Nuland, "ABD bu hamleyi provokatif, kabul edilemez ve tekrar yerleşme görüşmelerine zararlı olarak görüyor" dedi

Erdoğan Kıbrıs'ta yaptığı konuşmada, "Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.