ABD’den Türkiye’ye Osman Kavala çağrısı: Derhal serbest bırakın!

ABD’den Türkiye’ye Osman Kavala çağrısı: Derhal serbest bırakın!

.

A+A-


 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, Gezi Dava’sı sürecinden dolayı tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala için Türkiye’ye tepki göstererek “derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu.

Ankara’ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına uyması çağrısı yapılan açıklamada, Türkiye’den iç hukuku ve uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu biçimde Kavala’nın davasının adil, şeffaf ve hızlı biçimde sonuçlandırılması istendi.

Ned Price tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada “Kavala’ya yönelik şüpheli suçlamalar, gözaltına alınması ve yargılanmasının sonuçlanmasında hakkındaki davaların birleştirilmesiyle yaşanan gecikme hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine gölge düşürüyor” denildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala ile birlikte adı yargılama sürecinde geçen ABD Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) kıdemli uzmanı olan Henry Barkey için “ABD vatandaşı Dr. Henri Barkey’nin bu temelsiz davalara konu olmasını da kaygıyla izliyoruz” ifadesini kullandı.

“AİHM’nin Kavala hakkındaki kararı”

Birlikte yargılandığı sekiz kişiyle birlikte 18 Şubat 2020’de beraat eden Osman Kavala, daha sonra Gezi davasıyla birleştirilecek soruşturma kapsamında cezaevinden çıkmadan yeniden tutuklanmıştı.

AİHM, Kavala’nın tutuklanmasının ve duruşma öncesi tutukluluğunun, gizli bir amaçla, yani "susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak" amacıyla yapıldığını tespit ederek, AİHS'in en ağır maddelerinden birisi olan 18'inci maddenin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.