ABD’den Haşdi Şabi Heyeti Başkanı’na yaptırım

ABD’den Haşdi Şabi Heyeti Başkanı’na yaptırım

.

A+A-

ABD, Cuma günü, 2019 yılında yüzlerce protestocunun öldürüldüğü hükümet karşıtı gösteriler sırasında yaşanan insan hakları ihlallerde rolü olduğu gerekçesiyle Haşdi Şabi Heyeti Başkanı ve eski ulusal güvenlik danışmanı Falih Fayyaz'a yaptırım uygulanacağını açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi Başkanı Falih Fayyaz'ın kara listeye alındığını kaydetti.

Bakanlık, Fayyaz'ı, protestoları bastırmak için 2019 sonunda İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü'nün desteğiyle oluşturulan ‘kriz hücresinin’ parçası olmakla suçladı.

Washington, 2019'daki barışçı protestolar sırasında göstericilerin üzerine ateş açılarak yüzlerce kişinin öldürüldüğü olaylar sırasında Fayyaz'ın Haşdi Şabi’nin başında olduğunu bildirdi.

Irak'ta uzun yıllar sonra düzenlenen en büyük hükümet karşıtı protestolar, 2019 yılının Ekim ayında başlamış ve birkaç ay sürmüştü. İstihdam, hizmet ve yolsuzluk yaptıkları ileri sürülen idareci kadroların görevden uzaklaştırılması talebiyle başlayan gösterilere yüzbinlerce insan katılmıştı.
Yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği protestolar, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasıyla sonuçlanmıştı.

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, açıklamasında, "Falih Fayyaz gibi İran'la aynı çizgide yer alan militanlar ve siyasetçiler, Iraklı barışçı göstericilerin katledilmesi emrini vererek ve katliamı yöneterek Irak demokrasisi ve sivil toplumuna yönelik şiddet içerikli bir kampanya yürütmektedir. Amerika, Irak halkının barışçı protesto düzenleme, adalet arama ve ülkelerindeki yolsuzlukların kökünü kazıma çabalarını engelleyen ve insan haklarını ihlal edenleri sorumlu tutmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.