ABD’den Amedi Kalesi’nin restorasyonu için 500 bin dolar

ABD’den Amedi Kalesi’nin restorasyonu için 500 bin dolar

.

A+A-

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, Duhok’un Amedi ilçesi kalesinin restorasyonu için 500 bin dolarlık bağışta bulundu. Mali yardım Amedi Kalesi’ndeki Behdinan Kapısı’nın olduğu bölümün restorasyonu için harcanacak.

ABD Erbil Başkonsolosu Rob Waller, dün Amedi ilçesini ziyaret ederek, Kaymakam İsmail Mustafa Reşid ile bir araya geldi. Rob Waller ziyareti sırasında Amedi Kalesi’nin restorasyonu için 500 bin dolarlık bağış çekini takdim etti.

Amedi Kalesi’nde incelemelerde bulunduktan sonra açıklamalarda bulunan Rob Waller, “Bölgenin tarihi ve kültürel mekanlarının korunması için bağışta bulunduk” dedi.

Waller, “Bölgenin tarih, sanat ve kültürüne büyük hizmetler eden Amedi halkı ile birlikte olduğum için çok mutluyum. Tarihi zenginliğin korunması için 500 bin dolarlık bağışı iletmek için burdayım. Yardım ABD’nin tarihi mekanların korunması için yaptığı mali yardımlar kapsamında yapıldı” ifadelerini kullandı.

Amedi bölgesinin çok farklı ve önemli olduğunu belirten Başkonsolos Waller, “Amedi Kalesi’ndeki Behdinan Kapısı ile birlikte Erbil Kalesi, Süleymaniye müzesi, Kürt Kültür Merkezi, Nahum Peygamber Makamı, Laleş Tapınağı, Mar Gurgis Klisesi ve daha farklı projelere mali destekte bulunduk” diye konuştu.

Behdinan Kapısı’nın Amerikan Kolombiya Üniversitesi ile ortak bir şekilde restore edileceğini kaydeden Waller, sözlerine şunları ekledi:

“Restore çalışmalarının Kolombiya Üniversitesi ile ortak bir şekilde yürütülecek olmasından dolayı mutluyuz. Kolombiya Üniversitesi bölgedeki Dr. Hasan gibi en uzman arkeologlarla tarihi yerlerin korunması için uluslararası standartlarda çalışıyor.”

ABD Başkonsolosluğundan yapılan açıklamada da, ABD’nin tarihi yerlerin korunması ve restore edilmesi konusundaki çalışmalarını devam ettireceği belirtildi.

Açıklamda ayrıca, Behdinan Kapısı için yapılan mali yardımın ABD ve Kürdistan Bölgesi halkı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için bir köprü görevi görmesinin umut edildiği kaydedildi.

Arkeologlar Behdinan Kapısı’nın 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor. Kapı, 17 Ekim 1935 yılında Irak’ta tarihi eser kategorisine alındı. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Behdinan Kapısı üzerinde islam öncesi sanat izleri bulunuyor.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.