ABD'de metal işçileri grevde

ABD'de metal işçileri grevde

Dokuz eyaletten 49 bin kişinin katıldığı grev, ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı üzerine yapılacak yeni sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından geldi.

A+A-

ABD'de General Motors işçileri, sağlık sigortası ve ücretlerde yaşanan anlaşmazlık sonrası greve gitti. Dokuz eyaletten 49 bin kişinin katıldığı grev, ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı üzerine yapılacak yeni sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından geldi.

ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri sendikasının (UAW) örgütlü olduğu otomotiv tekeli General Motors (GM) fabrikalarında işçiler dün geceden itibaren greve çıktı. Greve 9 eyaletteki 31 büyük fabrika ve 21 diğer işletmedeki işçiler katıldı. Evrelsel’den Ekim Kılıç’ın haberine göre, UAW sözcüsü Brian Rothenberg grevin gece yarısından önce başladığını söyledi. Sendikanın grev kararı General Motors ile ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı üzerine yapılacak yeni sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından geldi.

SAĞLIK HİZMETİ ZAMLANACAKTI

NPR’ın haberine göre şirket yönetimi son görüşmede sağlık hizmet maliyetlerini düşürmeye çalıştı. Ancak sendika yönetimi, işçilerin sağlık hizmetini daha pahalı hale getiren bir sözleşmeyi reddettiklerini söyledi. UAW Başkan Yardımcısı Terry Dittes, “Daha iyi ücretler, uygun fiyatlı kaliteli sağlık hizmeti ve iş güvenliği için mücadele ederken GM, sıkı çalışan Amerikalıları rekor kârlarının önüne koymayı reddediyor… Bunu hafife almayız” dedi. GM, geçen yıl 8,1 milyar dolar kâr elde ettiğini açıklamıştı.

TAŞIMACILAR SENDİKASINDAN DESTEK

Otomotiv grevine bir destek de taşımacılık işçilerinden geldi. Teamsters (Taşımacılar sendikası) General Motors araçlarını taşımayacaklarını açıkladı. Uluslararası Teamsters Kardeşliği Genel Başkanı Jim Hoffa pazar günü yaptığı açıklamada, üyelerini UAW ile dayanışma içinde olacağını ve sendika grev başladığında greve destek vereceklerini söyledi. Teamsters Sözcüsü Bret Caldwell, üyelerinden bininin grev sırasında dayanışma göstergesi olarak GM araçlarını bayiliklere taşımayı reddedeceğini söyledi.

GREV HIZLA YAYILIYOR

Bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Otomotiv Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Kristin Dziczek, grevin araç galerilerindeki envanteri etkilemek için bir aydan fazla sürmesi gerektiğini söyledi. Ancak, etkinin Kuzey Amerika’da hızlı bir şekilde dalgalanacağına dikkat çekerek, “Kanada ve Meksika’da üretimi desteklemek için motor ve şanzıman ve diğer parçalarda sınır ötesi ticarete büyük bir güven var. Bu yüzden Kanada ve Meksika’nın da durması uzun sürmeyecek” dedi.

SENDİKA YÖNETİMİNE TEPKİ

Öte yandan GM işçileri sadece patronlara değil sendika yönetimine de tepkili. UAW yönetimde 2016 yazında gündeme gelen yolsuzluk iddiaları 2017 sonbaharında Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) açtığı soruşturmayla yeni bir evre kazanmıştı. 28 Ağustos günü FBI ajanları soruşturmasının bir parçası olarak UAW Başkanı Gary Jones’un evi de dahil olmak üzere dört eyalette bir dizi baskın yaptı. Sendika yetkililerine yasadışı ödeme yapılmasından dokuz kişi ceza aldı. Sekiz kişi ise mahkeme kararıyla suçlu bulundu.

‘SENDİKA ARTIK AYNI SENDİKA DEĞİL’

UAW grev çağrı yapmasına rağmen işçiler sendikada çıkan yolsuzluk skandalı sebebiyle kaygılı ve öfkeli. Labor Notes’a konuşan GM işçisi Sean Crawford zayıf bir sendika yönetiminin şirket dışında kimsenin işine yaramayacağını söyledi: “Bu insanlar fildişi kulelerinde, lüksün hayatlarını biz pahasına yaşıyorlar. İlk etapta bu sendikayı kurmak için hayatlarını veren insanlara saygısızlık etmektir. Sendika iki bağlı ücret yapısına izin verdiği 2007’den bu yana, sendika artık aynı sendika değildi. (Bu sözleşmede, yeni işe alımların ücretleri yarıya indirildi ve emekli aylıkları ve emekli sağlık hizmetlerini kaybettiler) Artık yönetim ile iş birliği felsefemiz var. İş birliği yanlısı bir felsefeden sınıf bilinçli bir sonuç almayacaksınız. Bunu neden yaptığımızın ve bunu kimin için yaptığımızın köklerini tekrar gözden geçirmeliyiz”

‘HER ŞEY TEPEDEN İNME’

Aynı işçi grev için de, “Tam anlamıyla yeterli değil. Her şey çok tepeden inme. Yukarıdan direktifleri beklemek zorundasınız. İşçiye fazla söz hakkı yok. Bütün yaz sendika toplantısı yapmadık. Bilgilerimizi, herkesle aynı kaynaklardan alıyoruz” dedi.

Evrensel

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.