‘ABD ve Rusya, Erdoğan’ın savaş çıkararak seçimleri ertelemesini istemiyor’

‘ABD ve Rusya, Erdoğan’ın savaş çıkararak seçimleri ertelemesini istemiyor’

.

A+A-

Murat Yetkin: 'Öyle anlaşılıyor ki uluslararası sistem, birbirine hasım olan ABD ve Rusya dahil, Erdoğan’ın bir savaş hali gerekçesiyle 2023 seçimini ertelemesini -farklı gerekçelerle olsa da- istemiyor. Bunu anlamamaya çalışmak için çaba harcamak gerekiyor.'

Gazeteci Murat Yetkin, ABD ve Rusya’nın farklı gerekçelerle de olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir savaş gerekçesiyle 2023 seçimlerini ertelemesini sitemdikleri için Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yeni bir askeri harekata girişmesini istemediğini öne sürdü.

Yetkin ‘Öyle anlaşılıyor ki uluslararası sistem, birbirine hasım olan ABD ve Rusya dahil, Erdoğan’ın bir savaş hali gerekçesiyle 2023 seçimini ertelemesini -farklı gerekçelerle olsa da- istemiyor. Bunu anlamamaya çalışmak için çaba harcamak gerekiyor.’ ifadelerini kullandı.

Murat Yetkin şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Mayıs’ta alışılmadık bir açıklama yaptı. Kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamada una göre, 26 Mayıs’taki Milli Güvenlik Kurulunda Suriye (ve muhtemelen Irak) topraklarındaki PKK ve yan örgütlerine yönelik büyük bir harekât işareti verdi. Alışılmadık idi, çünkü 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana Erdoğan ne zaman “Giriyoruz” dese askeriye o gece ya da ertesi gün harekâta başlardı.

Bugün 13 Haziran. “Neden hala Suriye’ye girilmiyor?” diye sormuyorum; gazetecinin işi savaş kışkırtıcılığı olamaz. Ancak elimizde son olarak MSB Akar’ın bir demeci bulunuyor. Akar, Efes tatbikatına davet ettiği gazetecilere “Operasyon bir matematik ve lojistik meselesi” demiş; “Bunun hesabı kitabı yapılır, yeri ve zamanı geldiğinde harekete geçilir.”

Burada bazı sorular gizli.

Birincisi, bu hesap kitap hala devam ettiğine göre, Erdoğan hesabı kitabı bitmemiş bir harekâtı ne amaçla önceden duyurmuş olabilir? Eğer Ankara, Rusya ile ABD’ye nispet yapıp NATO’daki dengeleri lehine çevirmek istediyse, şu ana dek manzara onu doğrulamıyor. Bir yandan da muhalefetin “Dikkatleri ekonomik krizden dağıtmak için Suriye’de PKK harekâtından söz ediyor” iddiası var. PKK ile mücadele ve komşu ülkede bir askerî harekât ciddi konular oysa. Ülke güvenliğini ilgilendiren, gündelik siyasette kullanılması ileride daha büyük sorunlara yol açacak, ekonomiyi de daha olumsuz etkileyecek konular…

Öyle anlaşılıyor ki uluslararası sistem, birbirine hasım olan ABD ve Rusya dahil, Erdoğan’ın bir savaş hali gerekçesiyle 2023 seçimini ertelemesini -farklı gerekçelerle olsa da- istemiyor. Bunu anlamamaya çalışmak için çaba harcamak gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.