ABD uzayda da kendini koruyacak

ABD uzayda da kendini koruyacak

Donald Trump, Dünya'nın yörüngesinde ABD'nin çıkarlarını hedef alan saldırıları önlemek amacıyla orduya bağlı Uzay Kuvvet Komutanlığı'nın kurulduğunu açıkladı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya'nın yörüngesinde ABD'nin çıkarlarını hedef alan saldırıları önlemek amacıyla orduya bağlı Uzay Kuvvet Komutanlığı'nın kurulduğunu açıkladı.

Beyaz Saray'ın bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Trump, "Bu büyük bir gün" diyerek, "Uzay Kuvvet Komutanlığı, ABD'nin uzaydaki rakipleri tarafından gelen saldırıları cesurca caydıracak" ifadelerini kullandı.

"Ülkemize yönelik tehditler sürekli olarak eviriliyor. Biz de buna ayak uydurmalıyız" diyen Trump, öncelikli amacın Dünya'nın yörüngesinde bulunan ve Washington için stratejik önemi bulunan uyduların saldırılardan korunması olacağını da belirtti.

ABD ordusunun altını kuvvet komutanlığı olarak sınıflandırılan Uzay Kuvvet Komutanlığı, uzayda faaliyet gösterecek askeri personelin eğitiminden, teçhizatlarının geliştirilmesinden ve icra edilecek görevlerin koordinasyonundan sorumlu olacak.

Uzay Kuvvet Komutanlığı'nın faal duruma geçebilmesi için öncelikle kararın ABD Kongresi tarafından da onaylanması gerekiyor.

Kurulacak Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın ilk Komutanı ise General John William Raymond olacak.

General Raymond ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde uzay faaliyetleri biriminin başında bulunuyordu.

Trump General Raymon için 'gerçek bir savaşçı' derken "General Raymond 35 yıldır Hava Kuvvetleri'nin her kademesinde görev yapmış bir isim. Ordumuzu daha da güçlü kılacak ve ulusal savunmamızı yeni bir çağa hazırlayacak" ifadelerini kullandı.

UZAY KUVVET KOMUTANLIĞI BİR İLK Mİ?

Donald Trump geçen yıl Uzay Kuvvet Komutanlığı fikrini ortaya attığında ABD basınında bunun ancak bir şaka olabileceği yorumları yapılmıştı.

Ancak ilerleyen aylarda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve ABD Kongresi'nin üyeleri arasında stratejik öneme sahip uyduların korunması gerektiği fikri yaygınlaştı.

ABD Uzay Kuvvet Komutanlığı'nı ilk olarak 1985 yılında kurmuştu. O dönemde amaç, Sovyetler Birliği ile devam eden uzay yarışı kapsamında ABD ordusunun farklı birimlerinin çabalarını koordine etmekti.

Uzay Kuvvetleri Komutanlığı 2002'de lağvedilmişti.

Geçen ay Fransa da benzer bir adım atarak Uzay Kuvvet Komutanlığı oluşturduğunu açıklamıştı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, düzenlediği basın toplantısında yörüngeye fırlatılacak yeni Fransız uydularının makineli tüfeklerle donatılacağını ifade etmişti.

ABD'NİN UZAY KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NIN HEDEFİ NE OLACAK?

Trump tarafından Uzay Kuvvetleri Komutanı olarak atanan General Raymond, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında ABD'nin uzay faaliyetlerine hız veren ülkelere karşı gücünü muhafaza etmek üzere çalışacaklarını ifade etti.

Özellikle Çin ve Rusya son yıllarda uzay faaliyetlerine yaptıkları yatırımları ciddi biçimde artırmışlardı.

General Raymond, "Uzay'da en güçlü ülke biziz. Ancak bu üstünlüğümüz giderek zayıflıyor. Uzay ABD'nin yumuşak karnı olmayacak" diye konuştu.

General Raymond ayrıca yeni kuvvet komutanlığının ABD'nin istihbarat birimleriyle çok yakın bir çalışma yürüteceğini de ifade etti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.